Najnovije

KURTI IPAK U OPOZICIJI? Isa Mustafa bi mogao na čelo vlade u Prištini uz podršku dobro poznatog aktera!

Sve su veći izgledi da bi lider DSK-a Isa Mustafa mogao da stane na čelo nove vlade u Prištini, iako je na minulim izborima najveću podršku dobio predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Mustafa bi na to mesto mogao da dođe uz pomoć Hašima Tačija i DPK-a, piše Politika.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Kako prenosi "Kosovo Online", tri meseca posle održavanja vanrednih izbora Kosovo nije ni korak bliže formiranju vlade koju bi činile dve stranke sa najviše osvojenih glasova. Razgovori lidera Samoopredeljenja Albina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe koji traju od kraja decembra su sve duži, ali bez dogovora.

Rok - sredina februara

Ukoliko Kurti ne uspe do sredine februara da sastavi vladajuću većinu, gotovo je izvesno da će ostati u opoziciji. U tom slučaju novi mandatar mogao bi da bude upravo Mustafa, koji bi se o novoj koaliciji dogovorio sa Demokratskom partijom Kosova čiji je osnivač i nekadašnji šef Hašim Tači, aktuelni predsednik privremenih kosovskih institucija.

Politika podseća da je u ponedeljak, Tači dao rok od 48 sati Kurtiju da njegova stranka predloži mandatara. Tim povodom, iz Kurtijeve partije su nakon sastanka rukovodstva rekli da ime mandatara neće izneti u zadatom roku koji im je dao Tači i da će ih u narednim danima pisanim putem zvanično obavestiti o imenu mandatara.

„Važno je da sačekamo da znamo šta je zahtev DSK-a, razgovori će biti nastavljeni, rukovodstvo je radnoj grupi dalo pun mandat da se obaveže na što skorije postizanje sporazuma”, rekao je član Predsedništva Samoopredeljenja Arberije Nagavci.

Osnovni razlog zašto Kurti odbija da prihvati Tačijev zahtev jeste kupovina vremena, jer kada dobije mandat ima zakonski rok od 30 dana da formira vladu. Da u razgovorima Kurtija i Mustafe nešto škripi svedoči i to što dve strane nisu promenile svoje stavove. Pri tome, deluje da deo međunarodne zajednice uz pomoć Ise Mustafe čini sve da Kurtija ostavi u opoziciji. Tako se krajem prošle godine delegacija DSK-a u Berlinu sastala sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije Ričardom Grenelom.

Posle razgovora koji su se vodili daleko od očiju javnosti izdato je saopštenje u kome je Grenel pozvao na ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i na ekonomsko povezivanje regiona. Posle tog sastanka Mustafa je zauzeo još oštriji stav u razgovorima sa Kurtijem, pa se tek sada čini da je dogovor dva lidera nemoguća misija.

Plan B

A „plan B” podrazumeva da bude formirana vlada čiji bi premijer bio Isa Mustafa i koju bi činio Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija i Kadrija Veselija i koalicija Nisma koju predvode Bedžet Pacoli i Fatmir Limaj. Poznato je da su politički predstavnici DPK-a česti gosti u Vašingtonu.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša za „Politiku” kaže da je mnogo izglednije da Mustafa na kraju postane novi premijer nego da to pođe za rukom Kurtiju.

„Jedan od ljudi koji ima nameru da njegova partija bude deo vlade je Hašim Tači. On blokira postizanje dogovora i kada je video da Kurti ne može da formira vladu traži da mu što pre da mandat, jer će se na kraju pokazati da Samoopredeljenje nema kapacitet da napravi dogovor. Iako su gotovo svi govorili na osnovu rezultata izbora da je navodno sve završeno, sada tri meseca posle održavanja izbora vidimo da ništa nije završeno”, kaže Beriša.

Ocenjuje da se Kurti preigrao u političkim igrama i kao dokaz tome navodi da je njegova partija uzela mesto predsednika Skupštine Kosova, iako je to mesto trebalo da pripadne DSK-u. Kao dokaz političke naivnosti navodi i da je Kurti već dao predlog svojih pet ministara i zanimljivo je da je čoveka iz Makedonije preporučio za ministra inostranih poslova.

Gde je zapelo?

U međuvremenu, kako piše prištinska "Koha", koalicioni sporazum Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova još nije postignut zbog neslaganja oko mesta predsednika parlamenta.

Izvori tog lista navode da je na sinoć održanom sastanku DSK zahtevao da se ponovo otvori pitanje mesta predsednika Skupštine Kosova.

Međutim, Aljbin Kurti je prema tim izvorima rekao da je za njega izbor Gljauka Konjufce za predsednika parlamenta nepovratan proces.

Kada je u pitanju mesto šefa države, isti izvori tvrde da se Samoopredeljenje saglasilo da kandidat za to mesto treba da dolazi iz redova DSK.

Nakon jučerašnjeg sastanka Samoopredeljenje nije saopštilo bilo kakav zvaničan stav, dok su iz DSK potvrdili ponudu koju su dali Samoopredeljenju kao i da su pregovori zastali na pitanju predsednika parlamenta.

U Srbiju se vraća polovina ambasadora! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA