Najnovije

OVO JE PSIHOLOŠKI RAT! Iran pozvao Kanadu i druge da se „dozovu pameti“

Teheran je odbacio tvrdnje da je srušeni ukrajinski Boing 737 pogodio iranski projektil, te optužbe okarakterisao kao „psihološki rat“, pozivajući zemlje čiji su građani poginuli u padu aviona da pošalju predstavnike da se pridruže istrazi.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

"Svi ovi izveštaji su psihološki rat protiv Irana," rekao je portparol iranske vlade Ali Rabiej.

"Svi oni čiji su građani bili u avionu mogu poslati predstavnike, a mi zahtevamo da Boing pošalje svog predstavnika da se pridruži procesu istrage crne kutije", dodao je on.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana, Abas Mousavi pozvao je ujedno kanadskog premijera DŽastina Trudoa da saopšti obaveštajne podatke za koje tvrdi da su iz "više izvora", te da je avion oboren raketom zemlja-vazduh.

Tvrdnja kanadskog premijera prati izjavu premijera Velike Britanije, Borisa DŽonsona da njegova vlada "hitno razmatra" izveštaje da je avion oboren projektilom i spekulacije američkog predsednika Donalda Trampa da ima "sumnje" da je "neko mogao da pogreši".

Dok Tramp nije izričito optužio Teheran da je oborio avion, anonimni američki zvaničnici saopštili su za medije da je avion "vrlo verovatno" oborila iranska protivvazdušna odbrana. Međutim, Pentagon nije dao zvanično saopštenje.

Avion ukrajinske avio-kompanije srušio se ubrzo nakon poletanja iz Teherana na putu za Kijev rano u sredu ujutro, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade. Ukrajina je poslala istražitelje u Teheran i u toku je istraga.

Iran je pozvao sve zemlje koje su izgubile građane u nesreći, kao i predstavnike Boinga, da učestvuju u istrazi, te je čak saopštio da bi mogao angažovati pomoć francuskih ili kanadskih stručnjaka za dekodiranje podataka u crnim kutijama izvađenim iz olupine aviona, te da se rezultati "predstave celom svetu". Međutim, Teheran je odlučno odbacio mogućnost slanja crnih kutija u SAD, osuđujući „nelogične“ glasine kojima se Teheran optužuje za nesreću.

Šojgu saopštio koji je glavni zadatak ruske vojske u odnosu na Ameriku! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA