Najnovije

JUTRO KOJE JE DONELO ISTINU: Zelenski postavio pet zahtev posle priznanja Irana da je srušio ukrajinski avion

Iran je ranije danas objavio da je vojska te zemlje "nenamerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Foto: Jutjub)

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se sprečilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

“Ukrajina očekuje punu istragu i priznanje krivice, kao i kompenzaciju od Irana zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona”, poručio je danas predsednik Volodimir Zelenski.

“Iran se izjasnio krivim za obaranje ukrajinskog aviona, ali mi insistiramo na punom priznanju krivice”, naveo je Zelenski u saopštenju.

Zelenski je istakao da Ukrajina očekuje da se Iran obaveže da je spreman da sprovede potpunu i otvorenu istragu i privede odgovorne pravde, vrati tela poginulih, isplati kompenzaciju i zvanično se izvini putem diplomatskih kanala.

Iran je prethodno objavio da je vojska te zemlje "nenamerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška. U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

“U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen”, navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani.

Priznanje je usledilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode "velikim lažima".

Avion je oboren u sredu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dve vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija. U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

Pročitajte OVDE kako je Iran priznao da je oborio ukrajinski avion.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA