Najnovije

CRKVA PORUČILA MILOGORCIMA: Sklonite ovu pravnu nakazu! Nema mećava, kiša, zime... koje će nas sprečiti da dođemo do slobode i pravde!

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve je na sednici održanoj u Cetinjskom manastiru usvojio nacrt inicijative Ustavnom sudu Crne Gore za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o slobodi veroispovesti.

Cetinjski manastir (Foto: Jutjub)

U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske zahvaljuje se svim vernicima u Crnoj Gori "na pokazanom hrišćanskom dostojanstvu u otporu ovom bezakonju", kao i ostalima u regionu i svetu koji su to prepoznali.

Episkopski savet je podržao i buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom, podsećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada.

Na sajtu Mitropolije je objavljena i poruku Episkopskog saveta, koja će biti pročitana na svim sutrašnjim molebnima i litijama.

U poruci se, između ostalog, navodi da je Zakon o slobodi veroispovesti donet bez dijaloga, mimo važećih procedura i uprkos brojnim savetima iz zemlje i inostranstva.

"Protestujemo protiv akta koji ne donosi pravdu, jednakost ni slobodu, već sve suprotno tome i akta kojim hoće da ozakone otimačinu crkvene imovine. Otimačinu svetinja koje su gradili, obnavljali i ukrašavali - naši zajednički preci", ističe se u poruci.

Navodi se i da nam "ne može ništa laž, vodi nas istina".

"Nema mećava, nema kiša, zime, ni vrućine nadolazećeg ljeta Gospodnjeg koje bi nas sprečile... Mi smo spremni da hodamo ovim Božijim putem, dok ne dođemo do slobode i pravde", navodi se u poruci.

Navodi se i da više nije vreme da crkva sugeriše rešenja, već zahteva da taj zakon nestane, i da ga zameni ustavan zakon.

"Iz glave celog naroda, poručujemo jasno i glasno: Sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države", poručio je Episkopski savet.

Pročitajte OVDE kako je visoki predstavnik BiH zapretio vlastima u RS.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA