Najnovije

TRAMP PONOVO IZAZVAO HAOS! PALE I TEŠKE REČI: Američki predsednik nazvao poslanicu demokrata "Luda Nensi"

Predsednik Donald Tramp i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi međusobno su se "prozivali", dok se bliži početak suđenja za opoziv predsednika u Senatu.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Američki lider nazvao je Pelosi, svoju glavnu protivnicu u procesu opoziva koji je vodio Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate, nazvao "ludom Nensi", čak i pre nego što je  izjavila da je Tramp "doživotno opozvan" bez obzira kakav bude ishod suđenja u Senatu.

Predstavnički dom u decembru je izglasao rezoluciju sa dve tačke optužnice za opoziv Trampa zbog pokušaja da natera Ukrajinu da pokrene istrage na kojima bi on lično politički profitirao. Predsednik je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju kongrene istrage o Ukrajini.

Međutim, Pelosi tri nedelje odbija da pošalje rezoluciju sa tačkama optužnice Senatu, u pokušaju da navede lidera republikanske većine, Miča Mekonela, koji vatreno podržava predsednika Trampa, da pristane da na suđenju u Senatu svedoče ključni Trampovi saradnici kao i da izda nalog da se dostave dokumenta Bele kuće.

Liderka Predstavničkog doma u utorak se konsultuje sa demokratskim kolegama o tome kada će uputiti rezoluciju o opozivu u Senat, ali planira da imenuje nekoliko kongresmena koji će izneti slučaj protiv Trampa. Ukoliko se to dogodi, suđenje u Senatu moglo bi da počne kasnije tokom nedelje.

Pelosi je upozorila većinske republikance u Senatu, od kojih neki žele da brzo oslobode Trampa a da ne saslušaju iskaze novih svedoka, da će im istorija suditi strogo ako ne sprovedu ozbiljno i detaljno suđenje o opozivu. Ovo je tek treći put u američkoj istoriji dugoj 244 godine, da je jedan predsednik suočen sa mogućnošću da bude smenjen s položaja posle suđenja u Senatu.

"Radi se o poštenom suđenju", rekla je Pelosi. "Podneli su zakletvu da održe pravedno suđenje a mislim da to treba da se obavi uz svedoke i dokumenta."

"Mi smo uvereni u svoje argumente. Ovaj predsednik je doživotno opozvan bez obzira na sve igre i poteze koje povlači Mič Mekonel", izjavila je Pelosi. Dodala je da demokrate veruju da ima dovoljno dokaza da se Tramp smeni s položaja.

Demokrate žele da čuju svedočenja najmanje četvoro Trampovih saradnika, među kojima je i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton kao i vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće, Mik Malvejni. Nijedan od njih nije svedočio u Predstavničkom domu, pošto im je predsednik tako naredio, ali je Bolton prošle nedelje izrazio spremnost da svedoči u Senatu ako dobije obavezujući poziv.

Manjinskom bloku od 47 demokrata potrebno je da se pridruži četvoro republikanaca da bi moglo da se prevaziđe Mekonelovo protivljenje novim svedocima. Republikanska senatorka Suzan Kolins u petak je poručila da radi sa "malim brojem" republikanaca da bi obezbedili da se čuju nova svedočenja. Mekonel kaže da ima dovoljno republikanskih glasova da osigura da nema novih svedoka dok takozvani "menadžeri" iz Predstavničkog doma, koji će imati ulogu tužilaca, ne predstave svoj slučaj protiv Trampa a predsednikovi advokati iznesu svoju odbranu.

Skoro je izvesno da će Tramp biti oslobođen u Senatu i ostati na položaju ali zbog neizvesnosti trenutne situacije skoro svakodnevno se na Tviteru žali na "nepravedni slučaj" protiv njega.

 

Pročitajte OVDE šta je Vladimir Putin predložio predsedniku Sirije.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA