Najnovije

PROGNOZE NISU DOBRE! DRAMATIČNA VEST POTRESLA SRBIJU: Ovo se prvi put dogodilo u novijoj istoriji naše zemlje!

Iako se u poslednje dve godine u Srbiji rađa više dece, svake godine gubimo na desetine hiljada stanovnika. Demograf Danica Šantić kaže da u Srbiji trenutno živi manje od sedam milona stanovnika.

Centar Beograda (Foto: Jutjub)

Šantićeva navodi da već dve godine traje lagani trend rasta broja novorođenih beba – 2016. i 2017. oko 160, a za 2018. se očekuje i malo veći broj.

"To je dobro ali nije dovoljno, jer je broj umrlih iz godine u godinu sve veći. Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika", ističe Šantićeva.

Šantićeva navodi da prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku u Srbiji živi manje od sedam miliona stanovnika, što nije zabeleženo u novijoj istoriji.

Prošle godine rođeno je 63.000 beba, dok je 103.000 ljudi umrlo što je trend u celom regionu, kaže Šantićeva.

Prognoze Ujedinjenih nacija govore da će se u najgoroj situaciji naći Bugarska koja će do 2040. izgubiti 40 odsto stanvništva.

Kako ističe, proces starenja je još jedan faktor jer se živi duže nego pre.

"Društva ne znaju šta će sa starim stanovništvom. Japan je prvi put u istoriji odlučio je da otvori vrata imigrantima – nema dovoljno novorođenih beba i radno sposobnih ljudi, a stopa smrtnosti je visoka", kaže Šantićeva.

Prosečna starost u Srbiji je 43 godine, a prosečan broj dece po bračnom paru 1,48.

Šantićeva ukazuje da je Srbija jedna od država sa najstarijim stanovništvom na svetu, novodeći kao kontrast primer Afrike sa prosečnom starošću stanovništva od 19 godina.

Prema njenim rečima, Srbiji je potrebno više novorođenčadi (prosečno 2,1 po bračnom paru) da bi se održala prosta reprodukcija, samo da bi se ostalo na trenutnom nivou.

"Ti problemi su višedecenijski – negativni prirodni priraštaj u Vojvodini traje od 1989. godine. Beograd je jedini region u Srbiji koji beleži rast broja stanovnika, samo zahvaljujući doseljavanju, a nijedna beogradska opština nema pozitivan prirodni priraštaj", naglašava Šantićeva.

Pročitajte OVDE šta je Milena Ivanović rekla povodom godišnjice ubistva njenog supruga Olivera.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA