Najnovije

ALARMANTNO STANJE U SRBIJI! OŠTRE PACKE NA RAČUN MINISTRA EKOLOGIJE: Goran Trivan žestoko izriban zbog zagađenog vazduha

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je žestoko prozvao ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, pitajući javno da li će taj čovek konačno da se oglasi povodom zagađenja vazduha, koje je uznemirilo čitavu javnost jer su poslednjih dana magla i smog prekrili Srbiju.

Zagađenje (Foto: Jutjub)

- Ajde da se javi da kaže nešto. Što se tiče nas, Vlada će da uradi šta treba. To su nam postale najveće brige kada smo veće rešili. Vazduh je lošiji za onoliko koliko nam je standard viši, ja sam jutros u svakom automobilu video po jednu osobu - kazao je juče Vučić.

Potom je premijerka Ana Brnabić iskritikovala saradnike koji su juče prisustvovali sastanku u Vladi posvećenom zagađenju vazduha u Srbiji, a najgore je prošao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Premijerka Brnabić je svim prisutnim poručila da je nezadovoljna njihovim radom jer je danima zagađen vazduh u Srbiji i javnost je uznemirena.

Premijerka je rekla da je nezadovoljna svima, a najviše je izribala ministra Gorana Trivana, kome je zamerila da se nije dovoljno aktivirao na rešavanju problema zagađenja vazduha. Ona je bila prilično besna zbog toga što se javnost uznemirila zbog zagađenja vazduha, a oni koji bi trebalo time da se bave ne rade to na način kako bi trebalo.

On je ćutao i nije se nešto posebno branio, ali je pričao nešto o tome da bi rešenje za zagađenje bila upotreba električnih automobila - kaže izvor i dodaje da je jedina osoba čiji je rad pohvalila premijerka Brnabić direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Ministar Goran Trivan izjavio je juče da je resorno ministarstvo uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti u vezi sa smanjenjem zagađenja vazduha i ponovio da su zakonski lokalne samouprave odgovorne za kvalitet vazduha na svojoj teritoriji, ali da većina njih nije donela akcione planove za njegovu zaštitu.

- Važno je da lokalne samouprave poštuju zakon, a kazna koja postoji je dovoljna da bi razumele da su kažnjene zbog nečega što nisu uradile, dok visina kazne u tom kontekstu, što se mene tiče, naročito kada su planovi u cilju smanjenja zagađenja u pitanju, nema neki naročit značaj - rekao je Trivan, koji je za glavne krivce za aerozagađenje označio zagađivače poput toplana, automobila i individualnih ložišta, kao i lokalne samouprave koje su u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha dužne da izrade planove kvaliteta vazduha i njihovo sprovođenje.

Na sastanku su bili i ministri i energetike Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, Filip Radović, predstavnici Beograda i MUP. Potom je Brnabićeva saopštila da će Vlada formirati telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati mere radi zaštite životne sredine.

- Nema razloga za paniku, nema povećanja broja dece na lečenju u odnosu na isti period u prethodnim godinama. Trenutno zagađenje vazduha čestičnog tipa varira u zavisnosti od perioda dana, klimatskih uslova i samog prisustva izvora zagađenja - saopštila je Brnabićeva i dodala da su najveći zagađivači kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, ali nema nema dramatičnih promena u odnosu na ranije godine.

Kotlarnice i kotlina su nam muka

- U poslednjih nekoliko godina uložili smo više od 10 miliona evra za stvaranje preduslova za dolazak gasa u naš grad. Dobili smo i donaciju EU za konverziju kotlarnica gradske toplane s mazuta na gas i 90 odsto kotlarnica je već prešlo na gas. U Zdravstvenom centru sledeće godine će kotlarnica preći s mazuta na gas i biomasu, a ona je jedan od najvećih preostalih zagađivača. Ove godine smo odvojili 20 miliona dinara kako bismo pomogli građanima u nabavci kotlova na gas ili pelet. Užice je do pre dve godine bilo među tri najzagađenija grada, a sad je na petom-šestom mestu, i to uglavnom zimi, jer je u kotlini pa zbog atmosferskog pritiska vazduh ne može da odlazi u visinu. Osim kotlarnica, saobraćaj je glavni uzrok zagađenja vazduha u Užicu, pa ćemo menjati akcioni plan o kvalitetu vazduha.

Mi merimo, pa ispadamo najgori

- Preduzeli smo više mera kako bismo smanjili zagađenje, a jedna je i dovođenje gasa kako bi se kotlarnica toplane prebacila na gas i drvnu sečku, pa na nju priključili i drugi veliki zagađivači. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima će nam uplatiti milion evra za to i nadamo se da ćemo do sledeće grejne sezone zameniti kotlarnicu u toplani i na centralno grejanje priključiti i dom zdravlja i dve škole, čiji kotlovi su veliki zagađivači jer rade na mazut. Nismo mi najgori, ali imamo mernu stanicu, za razliku od mnogih gradova čije merne stanice ne mere sve parametre pa ispada da su čistiji. Kosjerić ima i dosta industrije, ali ne znam da li je ona ili su individualna ložišta uzrok zagađenja vazduha.

Gradonačelnici Beograda, Kragujevca i Pančeva ćute

- Iako su Beograd i Kragujevac dva od šest gradova kojima se zbog preterane zagađenosti vazduha obratio zaštitnik građana Zoran Pašalić sa zahtevom da mu dostave informacije o tome šta su preduzeli da se zagađenje smanji, gradonačelnici Beograda Zoran Radojičić i Kragujevca Radomir Nikolić juče nisu novinare Kurira udostojili odgovara šta su preduzeli da građani ta dva grada udišu čistiji vazduh. Iz Pančeva, čiji je gradonačelnik Saša Pavlov, nam je rečeno da će nam danas dostaviti odgovore.

Glavni zagađivači su republičke institucije

- Niš je jedini grad južno od Smedereva koji meri stanje PM čestica. Od 2012. do danas prebacili smo 94 odsto toplane s mazuta na gas i radimo sve da i ostatak prebacimo. Toplotnu stanicu Čair gasimo i prebacujemo je na kotlarnicu Kliničkog centra, koja je na gas i koja postaje deo gradske toplane. Individualna ložišta su zagađivači i pripremamo program subvencija za njihovu modernizaciju, a glavni zagađivači su republičke javne ustanove nad kojima nemamo ingerenciju, a to su Univerzitet u Nišu, Pravno-ekonomski fakultet i Medicinski fakultet, čije su kotlarnice na ugalj. Mogli bi da se priključe na gradsku kotlarnicu na gas svakog trenutka, ali neće i mi ne možemo da ih nateramo. Komunalna policija poslednjih mesec dana zavodi red na parkinzima kako se ne bi stvarala velika zakrčenja u saobraćaju. U narednih 90 dana biće donet plan kvaliteta vazduha u Nišu.

Pročitajte OVDE   ima li spasa za Srbiju.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA