Najnovije

Šiptarski političari nastavili da iznose optužbe na račun Srbije

Obeležavanje godišnjice navodnog masakra srpskih snaga nad albanskim civilima u Račku, koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, juče je poslužilo Hašimu Tačiju da iznese zahtev: srpska država mora da odgovara za genocid počinjen na Kosovu!

Tači (Foto: president-ksgov.net)

Osim ovoga predsednik privremenih institucija u Prištini naveo je i da je "tendencija prikrivanja zločina Miloševićev mentalitet" i da je takvo ponašanje nastalo kao rezultat "ćutanja međunarodne zajednice". Ta izjava možda bi i uspela nekoga da navede na pogrešne zaključke, da pred Haškim tribunalom slučaj "Račak" nije izbačen iz svih optužnica koje su podignute protiv Srba.

Zaslugu za to ima sudija Danica Marinković koja je predvodila istražnu ekipu Okružnog suda u Prištini 1999. godine i koja je svedočila u odbrani Slobodana Miloševića i iznela istinu. A verziju koju i danas pokušavaju da proture svetu predstavnici kosovskih Albanaca prvi je kreirao tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijem Voker koji već nekoliko dana boravi na KiM i koji je juče među prvima posetio spomenik u Račku.

- Pre nego što su tadašnji istražni organi uspeli da obave uviđaj i ne sačekavši nijedan zvanični rezultat, Voker je izašao sa saopštenjem da je u Račku bio masakr. Kada je posle tri dana, 18. januara naša ekipa ušla u Račak, policajci su me obavestili da su u džamiji pronašli tela Albanaca, a sve je ukazivalo na to da su poređana tela nastradalih u borbi sa policijom - rekla je sudija Marinković.

Ona dodaje da je policija, koja je raščišćavala teren posle sukoba sa teroristima OVK, pronašla oružje i delove uniformi, koji ukazuju da su ubijeni Albanci pripadali terorističkoj OVK, kao i da su njihova tela dopremljena posle sukoba sa regularnim policijskim snagama tadašnje SRJ.

Bez obzira na sve, Voker se nije libio da juče u Račku kaže da je i "u drugim mestima na Kosovu bilo masakra, kao što je to bilo u Račku pre 21 godinu":

- Bilo je desetina i stotina drugih masakra, i nadam se da će ih se kosovski ljudi sećati.

Govoreći o Vokeru, predsednik Aleksandar Vučić juče je novinarima rekao da o značaju tog čoveka dovoljno govori njegovo društvo, Nikola Sandulović, "poznati narko-diler i čovek koji je predviđao i svojevremeno tražio smrt Zorana Đinđića".

Voker i Sandulović su, naime, prekjuče bili zajedno na jednoj tribini:

- Ako je to njihova snaga, čestitam i Vokeru, a ako je istinoljubivost u pitanju, Sandulović je jedan od najvećih lažova, uz Milovana Brkića i još neke moje političke protivnike, koje ne bih da spominjem.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti poručio je da je obaveza institucija da svi koji su naredili i počinili masakr budu kažnjeni. I on je naveo da je obaveza lokalnih institucija i međunarodnih partnera da priušte pravdu, izvrše pritisak na Srbiju, tako da svi zločinci koji su to počinili i oni koji su naredili masakr u Račku budu izvedeni pred sud i osuđeni.

Za prvog čoveka DPK Kadrija Veseljija "EU ne samo da stoji mirno zbog stalnog odbijanja Srbije da kažnjava ratne zločince, već je danas ravnodušna i prema srpskim naporima da ponovo ispričaju istoriju i negiraju odgovornost za počinjene zločine".

Meta: Vučić da ne provocira

Godišnjici u Račku prisustvovao je i predsednik Albanije Iljir Meta koji je rekao da je taj masakr čin koji se ne može preciznije opisati nego kako je to ocenio Voker - zločin protiv čovečnosti. On je rekao i da ne očekuje od predsednika Srbije da "osudi genocid, ali ni da provocira".

Koliko godina zatvora preti "Tajsonki" pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA