Najnovije

SRBIJA CENTAR OBAVEŠTAJNIH RATOVA! Amerikanci i Britanci ulažu milione za borbu protiv Rusije na Balkanu!

SAD u saradnji sa Velikom Britanijom čine sve da na Balkanu oslabe uticaj Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina. Formirana su četiri obaveštajna centra za sprečavanje ruskog uticaja u regionu, za šta je izdvojeno skoro 30 miliona dolara.

NATO vojska, Srbija, Rusija (Foto: nato.int)

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, kazao je da su u Sarajevu, Podgorici i Tirani osnovana tri takva centra i da još jedan, zasad skriveni, postoji i u Beogradu.

U sve se mešaju

Na pojačane aktivnosti američke službe CIA, nemačkog BND, francuskog DGSE, britanskog MI6 i ruskog FSB u Srbiji ukazivali su nedavno i srpski zvaničnici. Strane agenture, inače, deluju raznovrsno - od kontakata sa odabranim pojedincima do finansiranja medija i uticaja na različite grupe u zemlji i usmeravanja događaja.

- Britanska Vlada je rekla da daje šest miliona funti za organizovane aktivnosti za sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu. Američka Vlada je putem raznih organizacija, što je javno objavila, dala više od 20 miliona dolara. Formirani su ti centri za sprečavanje tzv. ruskog uticaja u Sarajevu, Podgorici i Tirani. To su tri centra na Balkanu. U Beogradu deluje verovatno neki skriveni koji se ne može još razotkriti, ali zano o tome - otkrio je Dodik.

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da jače interesovanje obaveštajnih struktura uzrokovano porastom autoriteta Srbije na međunarodnom planu, što se potvrđuje i posetama svih najznačajnijih svetskih državnika. Među njima je bio i Putin, čiji se dolazak očekuje i septembra ove godine.

- Velika sredstva koja pojedine države ulažu u delovanje prema Srbiji i domaćoj javnosti često se pravdaju borbom protiv ruskog uticaja, koji se naziva malignim, a koji objektivno nije snažniji od uticaja mnogih drugih međunarodnih aktera. Važno je da izdašna sredstva i novčani tokovi kojima se iz inostranstva finansiraju mediji uključeni u borbu protiv "malignog" ruskog uticaja budu transparentni i podložni kontroli.

Srbija je, ističe, podigla kapacitete u kontraobaveštajnom radu, čime se sprečava delovanje stranog faktora suprotno zakonu i međunarodnim konvencijama, kako je pokazano u prethodnom periodu. 

Smeta im jaka Srbija

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da su obaveštajne službe najuticajnijih zemalja tradicionalno veoma aktivne na Balkanu, samo se menja fokus u skladu s njihovim ekonomskim i političkim ciljevima.

- Konstantna je zainteresovanost za ekstremističke i terorističke aktivnosti, pre svega vezane za učešće islamista sa Balkana u sukobima na Bliskom Istoku. A Srbija je interesantna jer ima odlučujući politički i ekonomski uticaj u regionu, ali ne treba da brine, jer zahvaljujući Vučićevoj politici ima reputaciju pouzdanog i odgovornog partnera.

Francuski nosač aviona "Šarl de Gol" uskoro na Bliskom istoku! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA