Najnovije

GDE BI MOGAO DA IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT: Eksperti veruju da bi jedan potez bio presudan

Strah od izbijanja Trećeg svetskog rata još jednom se pojavio i to na početku 2020. godine, nakon što su evropske države pokrenule formalni postupak spora zbog kršenja nuklearnog sporazuma od strane Irana. Iako i dalje postoji opasnost od izbijanja rata između SAD i Irana, postoje još neke zemlje između kojih bi moglo doći do sukoba.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Svet se ponovo našao na ivici izbijanja novog rata nakon što su rakete pogodile američke i britanske baze u Iraku, što je navodno dovelo i do ranjavanja civila iz okolnih sela. Demokratski predsednički kandidati u Americi su sinoć tokom debate rekli kako je američki predsednik Donald Tramp bezobzirno ubrzao rat protiv Irana, a sada su evropske sile raspisale formalni spor protiv Irana, piše britanski Ekspres.

Iran je postepeno ukinuo sve granice za proizvodnju obogaćenog uranijuma, koji se može koristiti za izradu reaktorskog goriva, ali i nuklearnog oružja.

Jedan potez svet vodi u novi rat

Zemlja sa Bliskog istoka pak tvrdi da ima pravo na to kao odgovor na sankcije koje su SAD uvele nakon što se Tramp 2018. povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je sklopljen 2015. Međutim, Francuska, Nemačka i UK rekle su da ne prihvataju ovaj argument Irana.

Kako bi zaštitile sporazum i zaustavile Iran, evropske sile pokrenule su mehanizam za rešavanje spora iz člana 36 sporazuma.

Mehanizam u suštini znači da će spor biti prosleđen Zajedničkoj komisiji koja će imati najmanje 15 dana da reši to pitanje.

- Nadamo se da ćemo Iran vratiti u potpunosti u skladu sa njegovim obavezama u okviru JCPOA (Zajednički sveobuhvatni plan delovanja) - kaže se u zajedničkom saopštenju.

Ako podnosioci žalbe ne budu zadovoljni po završetku ovog perioda, pitanje se može proslediti Savetu bezbednosti UN-a, koje može glasati za ponovno nametanje svih sankcija ukinutih u okviru sporazuma.

Mnogi eksperti veruju da bi ovaj potez, iako pokušaj sprečavanja svestranog rata, mogao biti korak koji ukazuje na kraj i vodi u Treći svetski rat.

Otkako su američke vazdušne snage u napadu ubile iranskog generala Kasima Sulejmanija, Iran se zakleo na osvetu, nazivajući tu akciju "objavom rata".

Usledilo je obaranje ukrajinskog putničkog aviona od strane iranske vojske, a nakon što je vlast priznala da je napravila grešku, došlo je do talasa protesta širom Irana, u kojima se zahteva ostavka vrhovnog lidera zemlje.

S obzirom na povećanje tenzija između Irana, SAD-a i Evrope, izgleda da bi do Trećeg svetskog rata moglo doći između ovih zemalja.

Na infografici na početku teksta vidi se koje su svetske zemlje imale najveću vojsku u 2019. godini.

Na prvom mestu je Kina, koja ima 2.183.000 vojnika, sledi Indija sa 1.362.200, a na trećem mestu su SAD sa 1.281.900 vojnika.

Zatim slede Severna Koreja (1.280.000), Rusija (1.013.628), Pakistan (654.000), Južna Koreja (625.000) i Iran (523.000).

Međutim, postoje još neke zemlje između kojih bi moglo da dođe do novog rata.

Iran - Izrael

Tenzije između Irana i Izraela postoje godinama, a kao rezultat toga imamo ratovanja na niskom nivou širom Bliskog istoka.

SAD - Turska

U protekloj godini došlo je do pogoršanja veze između SAD i Turske, nakon što je Amerika ovlastila Tursku da očisti Kurde sa sirijske granice, a onda je Ankari zapretila sankcijama.

Kašmir

Sporni region Kašmira doveo je do frustracija između Pakistana i Indije, koje traju već 10 godina.

Tenzije su još jednom eksalirale 2019. godine kada je indijski premijer Narendra Modi pokušao da smanji autonomiju Kašmira i promeni politiku državljanstva kako bi se uklopila sa ostatkom Indije.

Severna Koreja - SAD

SAD i Severna Koreja su u zavadi od 2017. godine, a predstojeći predsednički izbori u Americi ove godine prete da pogoršaju taj odnos.

Iako je predsednik Tramp pokazao nadu da bi dogovor mogao da se postigne sa Severnom Korejom, što bi poboljšalo izborne izglede njegove administracije, ona, sa druge strane, nije pokazala interesovanje za Trampovu ponudu.

SAD - Kina

SAD i Kina su skoro dve godine u napetom trgovinskom ratu, što je dovelo do toga da obe zemlje jedna drugoj nametnu tarife na robu u vrednosti od stotinu milijardi dolara.

Tramp je optužio Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu i krađu intelektualne svojine, dok je Kina rekla da SAD žele da suzbiju njen rast kao globalne ekonomske sile.

Rusija

Rusko ministarstvo odbrane lansiralo je 30 ratnih brodova i 40 letelica kako bi testirali svoje krstareće rakete Kalibr tokom vojnog testa prošle nedelje.

Taj potez demonstrirao je neke od najopasnijih ruskih raketnih oružja i ukazao da je zemlja spremna za veću ulogu u svetskom ratu.

Uz to, s obzirom na blizinu i interese Rusije na Bliskom istoku, velika je verovatnoća da bi se ta zemlja uključila u rat ukoliko bi bilo koja zemlja mogla to da ugrozi.

Da li će doći do Trećeg svetskog rata?

Svet je na oprezu otkako je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji.

Iran se povukao iz nuklearnog sporazuma a Tramp je zapretio da će još jače pogoditi zemlju, ukoliko bi se Teheran osvetio.

Treći svetski rat je u fokusu na Guglu i Tviteru, ali da li će se on zaista i desiti?

Na postoji način na koji bi ovo moglo da se potvrdi.

Uprkos žestokim spekulacijama o erupciji Trećeg svetskog rata, SAD i Iran su poznati po retorici osvete, ali hoće li do nje zaista doći kroz odlučne akcije, saznaćemo uskoro.

„Plan“ za platu od 900 evra rasturio bi srpsku ekonomiju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA