Najnovije

RUSI TVRDE: Iran je oborio ukrajinski avion, pošto se uplašio američkih borbenih lovaca F-35

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je Iran prošle nedelje nenamerno srušio ukrajinski avion, jer se plašio američkih lovaca.

Američki borbeni avion F-35 (Foto: Jutjub)

"U vazdušnom prostoru blizu iranske granice u to vreme bilo je najmanje šest borbenih aviona F-35. Ove informacije tek treba da budu potvrđene, ali želim da podvučem nervozu koja uvek prati takve situacije", rekao je Lavrov,

U avionu je poginulo svih 176 osoba, a iranska vojska priznala da je slučajno oborila ukrajinsku letelicu.

Lavrov je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga da opravda za ono što se dogodilo.

On je istakao i da je važno razumeti kontekst, pošto se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku. Iranske snage su tada bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.

"Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem će ga obliku izvesti", rekao je Lavrov.

Hamnei poziva narod na jedinstvo

Predvodeći molitvu petkom, prvi put nakon osam godina, iranski vrhovni vođa Ali Hamnei rekao je da Iran treba da preduzme mere kako bi u budućnosti izbegao "tragedije" poput nesreće putničkog aviona.

Ajatolah je pozvao na jedinstvo Irance koji su masovno tražili ostavku vlade, ogorčeni što je režim tri dana skrivao vojnu odgovornost za nesreću aviona u kojem su poginuli brojni iranski državljani.

"Evropskim državama ne može se verovati", rekao je ajatolah hiljadama vernika.

Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA