Najnovije

NEVEROVATNI MANEVRI RUSKIH PILOTA! Pogledajte kako pravi majstori kontrolišu ubitačnu čeličnu zver! (VIDEO)

Zvanična televizija ruskog Ministarstva odbrane „Zvezda“ objavila je snimak trenažnog leta helikoptera Ka-52 „Aligator“, koji je snimljen iz kabine pilota.

Helikopteri Ka-52 (Foto: Jutjub)

Na snimku se vidi kako posada helikoptera izvodi izuzetno složen manevar pri niskim brzinama praveći svojevrsnu "piruetu" u vazduhu.

Kamov Ka-52 Aligator je jedan od najprepoznatljivijih helikoptera ruske vojske, a na njemu je primenjen i veliki broj inovacija, što ga čini u isto vreme jedinstvenim i opasnim oružjem.

Ka-52 je višenamenski borbeni helikopter predviđen za borbena dejstva u svim vremenskim uslovima, noću i danju, kao i na velikim nadmorskim visinama.  Projektovan je u konstruktorskom birou "Kamov", a proizvodi ga fabrika "Progres" iz Arsenjeva, na ruskom Dalekom istoku. 

Ka-52 je na neki način postao simbol ruskih specijalnih snaga, pošto im pruža vazdušnu podršku tokom operacija.

Ono što ga izdvaja od konkurencije, kako estetski, tako i po performansama su kontrarotirajuće elise.

Kontrarotirajuće elise u potpunosti eliminišu potrebu za repnim rotorom, ali i donose neverovatne aerobatičke sposobnosti ovoj letelici. Zanimljivo je da repni rotor može progutati čak 30 posto snage motora, i eliminisanjem tog utroška se već dobija osetno poboljšanje performansi.
Pored

Još jedno tehničko rešenje "Aligatora" čini jedinstvenim. Naime, u pitanju je katapultirajuće sedište "Zvezda" K-37, koje funkcioniše tako što će u slučaju potrebe, pre aktiviranja raketnih bustera u sedištima, eksplozivna punjenja usmerenom detonacijom razneti rotore, koji odlete u stranu, i samim tim omogućuje pilotu da bezbedno izvrši iskakanje, nakon čega se otvara padobran.

Kamov 52 je karakterističan i po tome što je izuzetno teško oklopljen, što mu je donelo nadimak koji nose mnoge poznate letelice (poput američkog A-10), a to je – "leteći tenk".

Dobar deo konstrukcije je izrađen od kompozitnih materijala, a kabina je oklopljena sa čak 300 kilograma oklopa, koje sa lakoćom može odbiti zrna do kalibra 23 mm, a oklopljeno staklo projektile do kalibra 12.7 mm.

Velika pažnja je posvećena onome što se na engleskom zove "survivability", tačnije povećavanjem šanse preživljavanja. Sistemi za snabdevanje uljem i gorivom mogu da funkcionišu i do 30 minuta posle pogotka, a motori su odvojeni u različita kućišta, pa Aligator može leteti i samo sa jednim motorom.

Maksimalna visina letenja je 4000 metara, dok je brzina vertikalnog uspinjanja 10 metara po sekundi. 

Od naoružanja Ka-52 je opremljen jednim topom od 30 mm Šipunov 2A42. Automatski top je opremljen sa 460 komada municije, koja, u zavisnosti od potrebe može biti fugasna, protivoklopna ili zapaljiva. Top nije smešten u sopstvenu kupolu kao na drugim helikopterima, što ograničava njegove manevarske sposobnosti ali poboljšava domet i preciznost.

Od oružja koje je moguće montirati na krila, Ka-52 može da nosi 2000 kilograma tereta, na 6 montažnih tačaka. 

Helikopter može biti opremljen i sa 12 protivoklopnih raketa Vihr, koje imaju domet od 8 km. Rakete su laserski navođene, i prema navodima stručnjaka gotovo su potpuno imune od ometanja. 

Na Aligatora je moguće montirati i Hermes-A protivoklopne rakete, ali i "podove" za nenavođene rakete S-13 i/ili S-8. 

Dva pilota čine posadu helikoptera, i sede jedan do drugog, ne jedan iza drugog kao što je slučaj sa većinom helikoptera. Rusi su se odlučili na takav korak zato što je dokazano da posada mnogo bolje funkcioniše i dogovara se kada sede jedan do drugog.

Proizvodnja "Aligatora" je počela u manjem obimu tokom 1996. godine, dok je serijska proizvodnja počela 2008. godine. Prema planovima ruskih vojnih snaga do 2020. godine bi trebalo da bude ukupno 146 aparata Ka-152.

Porodica helikoptera Ka-50 je imala vatreno krštenje u krvavom Čečenskom ratu, a 2001. je prvi put upotrebljen protiv neprijateljske žive sile, upravo u Čečeniji.

Ka-52 "Aligator" je u Siriji postao strah i trepet džihadista, gde su aparati bili zaduženi za odbranu baze u Latakiji, kao i podršku ruskim specijalnim snagama. "Aligatori" su učestvovali u ofanzivi za oslobođenje Palmire 2017. godine, a jedan je pao 5. maja 2018 godine, u blizini Majadina. Nije poznato da li je oboren ili je došlo do kvara

Cena po aparatu je 500.000.000 rublji, što je po kursu od ove godine 6.700.000 evra. Ove helikoptere u naoružanju svoje vojske imaju Rusija i Egipat.

Kim smenio šefa diplomatije Severne Koreje! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA