Najnovije

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" Šetnja posvećena Oliveru Ivanoviću do Hrama Svetog Save (VIDEO)

Protest "1 od 5 miliona" održana je večeras u Beogradu po 59. put. Građani su se, kao i svake subote, okupili u 18 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a skup je posvećen Oliveru Ivanoviću, ubijenom lideru Srba sa Kosova i Metohije.

Na samom početku skupa sa razglasa su pušteni govori Olivera Ivanovića, a učesnici protestne šetnje pozvani su da ponesu i sveće.

Kolona se potom uputila centralnim gradskim ulicama ka Hramu Svetog Save. Za razliku od ranijih protesta, ovaj put nema kamiona sa ozvučenjem i muzike, nego učesnici hodaju u tišini iza "šetalice" na kojoj je ispisano "Nas je ipak više".

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona.

Pročitajte OVDE    kakav to novi zakon stupa na snagu.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA