Najnovije

ZA OVO NE POSTOJI DIJAGNOZA, INSTAGRAM BRIŠE GENERALA SULEJMANIJA! Tako to izgleda kad se zamerite Amerima! 

Američka platforma Instagram sistematski uklanja sve objave u kojima se pominje ubijeni iranski general Kasim Sulejmani, što objašnjava američkim sankcijama, piše Dojče vele istučući da novinari ukazuju na cenzuru ovog kanala koji je izuzetno važan za Irance.

Kasem Sulejmani (Foto: Jutjub)

Sa Instagrama su nestajale objave koje pominju iranskog generala Kasima Sulejmanija nakon što ga je američka vojska ubila u Iraku u napadu bespilotnom letelicom.

Iranski stručnjak za digitalno pravo Amir Rašidi kaže da je Instagram bio "jedina platforma na kojoj smo mogli slobodno da se izražavamo".

- Sada nas i Instagram cenzuriše - napominje Rašidi.

Oko 24 miliona Iranaca koristi Instagram, mrežu koja ostatku sveta služi prevashodno za deljenje fotografija, a u Iranu ima političku težinu pošto je vlada blokirala Fejsbuk i Tviter.

Međutim, sada se brišu unosi ne samo privatnih korisnika, novinara i aktivista za ljudska prava već i medija i novinskih agencija.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) tvrdi da je Instagram ukinuo profile petnaest iranskih novinara.

Koncern Fejsbuk, kojem pripada i Instagram, saopštio je da je brisanje sadržaja u kojima se pominje general Sulejmani u skladu sa američkim sankcijama protiv Irana.

Američki predsednik Donald Tramp je još u aprilu prošle godine ponovio da je iranska Revolucionarna garda iz ugla SAD "teroristička organizacija", a Instagram je tada obrisao profile više članova Garde, medu njima i samog generala Sulejmanija.

Sada su, međutim, na udaru cenzure svi koji pomenu Sulejmanija - oni koji za njim žale i oni koji samo informišu o stanju u zemlji, ističe Dojče vele.

- U vreme kada iranskim građanima treba pristup informacijama, nedopustivo je da Instagram cenzuriše iranske medije, novinare i druge korisnike - kaže Entoni Belandžer, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara.

Međutim, kako navodi nemački stručnjak za zaštitu podataka i sudija upravnog suda Malte Engeler, američke platforme pod uticajem politike iz Vašingtona "odlučuju, ako treba, i protiv slobode govora".

- Platforme rizikuju ukoliko ostave neke objave - ali ništa ne rizikuju ako ih obrišu - rekao je Engeler.

Zato, prema njegovim rečima, ljudi u Instagramu radije brišu i bezazlene postove.

Engeler je dodao da time nastaje opasnost od "pada spremnosti da se javno izrazi mišljenje".

Tako bi, korisnici Instagrama u Iranu mogli dvaput da razmisle pre nego što nešto napišu, u strahu da bi mogli da ostanu bez pristupa ovoj društvenoj mreži.

Pročitajte OVDE   zašto je Putin besan kao nikad.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA