Najnovije

BRITANSKI UNIVERZIETI FINANSIRALI ZLOČINE U IZRAELU? Isplivali šokantni podaci!

Britanski univerziteti uložili su gotovo 600 miliona dolara u kompanije koje su učestvovale u izraelskim zločinima protiv Palestinaca, otkriva izveštaj objavljen na britanskom veb portalu Middle East Eye (MEE).

Napadi na Gazu (Foto: Jutjub)

Više od 100 britanskih univerziteta ima 454 miliona britanskih funti ulaganja u kompanije koje su učestvovale u izraelskom kršenju međunarodnog prava, pokazalo je višegodišnje istraživanje Kampanje solidarnosti s Palestinom (PSC).

U izveštaju se ističe da je objavljivanje ovih podataka razljutilo aktiviste koji izražavaju solidarnost s Palestincima.

PSC je krajem prošle godine otkrio javno dostupnu bazu podataka koja sadrži 117 od 151 univerziteta u Velikoj Britaniji s ulaganjima u kompanije za koje ova grupa smatra da su učestvovale u izraelskim ratnim zločinima nad Palestincima.

PSC vjeruje da ove kompanije pomažu u održavanju sistema institucionalizovane rasne diskriminacije u Izraelu, što seže do zločina aparthejda... (kroz) oružje, tehnologiju i druge oblike podrške koju dobija od kompanija širom sveta.

U izveštaju se navodi da je kampanja počela kada je Huda Amori, predvodnica kampanje, predstavila ogranak propalestinskog pokreta BDS (Boycott, Divestment, Sanctions / Bojkot, neinvestiranje, sankcije) na Univerzitetu u Mančesteru tokom svojih studentskih dana.

Portal MEE dodaje da je Huda u to vreme sumnjala da su mnogi univerziteti, kao i onaj na kojem je studirala, umešani u takve prakse, što ju je potaknulo da počne prikupljati podatke za bazu podataka PSC-a .

- Bila sam besna zbog toga, kao i drugi studenti, posebno palestinski studenti, koji moraju plaćati školarine institucijama koje ulažu u kompanije koje omogućuju ova kršenja prava - kazala je Amori.

PSC napominje da univerziteti u Velikoj Britaniji ulažu u niz kompanija koje snabdevaju izraelsku vojsku oružjem i pomažu izgradnji izraelskih ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zarif žestoko zapretio Evropi! Više o tome OVDE.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA