Najnovije

AMERI NEĆE ZNATI ŠTA IH JE SNAŠLO: Srbija najveći pobednik u ratu Istoka i Zapada!

Srbija se nada da će prve količine gasa kroz "Turski tok" dobiti do kraja ove godine, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić za RIA Novosti.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

- Nadam se do kraja godine. Obavili smo svoj posao... Sada čekamo da bugarska strana završi svoj posao i poveže cevovode. A onda, nadam se, dobićemo prve količine gasa do kraja godine... Kažu septembar, ali ja sam uvek skeptičan, pa zato kažem do kraja godine. To će biti ogromne, ogromne i veoma važne vesti za naše građane, kao i za industriju - rekao je Vučić.

Osmog januara u Istanbulu su ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redšep Taip Erdogan zvanično pustili u rad "Turski tok".Zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Dejvid Hejl poručuje da je Vašington protiv gradnje drugog kraka podvodnog crnomorskog gasovoda Turski tok. Kraka koji bi preko Bugarske i Srbije snabdevao zemlje Balkana i centralne Evrope. Možda i Italiju
 
Podsetimo, zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Dejvid Hejl poručio je polovinom januara ove godine da je Vašington protiv gradnje drugog kraka podvodnog crnomorskog gasovoda Turski tok. Kraka koji bi preko Bugarske i Srbije snabdevao zemlje Balkana i centralne Evrope. Možda i Italiju.

U intervjuu Bugarskom nacionalnom radiju rekao je da Vašington Turski tok, a i njegov drugi krak posebno, smatra "geostrateškim projektom Rusije".

- Razumemo da je energetska  bezbednost veoma važna za Evropu i jasno nam je da će i naši saveznici biti moćniji i pouzdaniji ako imaju bezbedan dostup izvorima energije. Međutim, problem je u tome što Moskva na sve to drugačije gleda. Ona svoje izvore energije koristi kao politički instrument za vršenje pritiska, a želi da podeli Evropu.

Teško da i sam Hejl u ovo veruje, ali je u nastavku rekao:

- Severni tok-2 i drugi kraj Turskog toka postali su problem jer ne obezbeđuju energetsku diversifikaciju za Evropu. Oni destabilizuju zato što Rusija dobija mogućnost da zaobiđe gasovode na ukrajinskoj teritoriji".

Sve je ovo izgovorio kao da Moskva nije prethodnih dana sa Kijevom potpisala novi petogodišnji ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine za Evropu.

Baš briga Stejt departman što Rusija gasovod Severni tok-1 nikada nije ni pokušala  da koristi „da podeli Evropu"! Baš ga briga što Nemačka u Severnom toku-2 ne vidi ni pritisak ni instrument za „podelu Evrope"! Baš ga briga što je Moskva pre neki dan sa Kijevom potpisala novi petogodišnji ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine za Evropu!

Istorijskom revizionizmu se mora stati na put! Borićemo se samo istinom! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA