Najnovije

RAZORNI BOMBARDERI: Kakve vazduhoplovne bombe mogu da koriste višenamenski lovci MiG-29M2?

Duboko modernizovana verzija lovca-bombardera 4+ generacije će imati sve odlike savremenog lovca-bombardera. Zahvaljujući obimnom paketu modernizacije on će moći da upotrebljava i visokoprecizne navođene bombe velike razorne snage, koje imaju minimalno odstupanje od cilja.

MiG 29 (Foto: RIA)

Prema informacijama proizvođača modernizovana varijanta lovca MiG-29M2 će moći da upotrebljava navođene avio-bombe familije KAB-500.

Modernizovana verzija višenamenskog lovca MiG-29M2 uključuje obimno unapređenje napadno-navigacijskog kompleksa u kome je centralna tačka radarski kompleks Žuk-MЭ, modernizovana optoelektronska stanica i nišanski sistem koji će biti integrisan na kacigu pilota.Na instrumentalnoj tabli pilota su integrisani višenamenski pokazivači, a ceo paket je uvezan 4-kanalnim digitalnim električnim komandama HOTAS.

Navođene avio-bombe familije KAB-500 spadaju u izuzetno efikasno borbeno sredstvo prilikom izvođenja klasičnih bombarderskih zadataka. Upravo zbog proširene taktičke uloge (modernizovana letelica će imati funkciju lovca-bombardera) povećan je kapacitet njegovog ubojnog tereta koji može da ponese na devet podvesnih nosača/nosača koji se nalaze na krilima i trupu aviona. MiG-29M2 može da ponese do 4.500 kg bombi i raketa tokom realizacije svojih zadataka.

Vazduhoplovna bomba KAB-500KR, je teška oko pola tone. Radi se o visoko-preciznom oružju koje služi za uništavanje pojedinačnih i grupnih ciljeva neprijatelja, koji se nalazi na veoma otpornim položajima (prirodni i veštački objekti). Može da bude opremljena probojno-rušećom i termobaričnom bojevom glavom (verzija KAB-500-OD).

Pomoću televizijske glave sa samonavođenje bomba se samostalno usmerava na cilj, koji pogađa sa izuzetnom preciznosti (maksimalno odstupanje 4-7 metara). Karakteriše je ogromna razorna moć eksplozije, koja ostavlja katastrofalne posledice na objekat dejstva. Ovi tipovi bombi su veoma uspešno primenjeni u ruskoj vazdušno-kopnenoj protivterorističkoj operaciji u Siriji. Jedan od mnogobrojnih slučajeva njenog uspešnog dejstva se desio krajem 2015., kada je satelitski navođenom bombom ovog tipa (oznaka Ka-500S) na licu mesta likvidirano preko 200 terorista. Pored ovog slučaja postoji još nekoliko primera uspešno dejstva bombama ovog tipa po komandno-štabnoj infrastrukturi terorista, gde ove napade praktično niko nije preživeo.

Varijanta ove bombe koja nosi oznaku KAB-500L se na svoj cilj navodi pomoću laserskog snopa. Ona se na cilj može navoditi pomoću leteće platforme koja nosi ovu bombu, zatim pomoću specijalnih laserskih ozračivača cilja koje koriste kopnene jedinice (specijalne snage), ali i pomoću izviđačkih bespilotnih letelica koje su opremljene kontejnerima koje u sebi takođe imaju laserski uređaj za markiranje mete.

Rušenje ukrajinskog aviona u Iranu je prevara da se izazove svetski rat. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA