Najnovije

DAČIĆ: Amerika da ne lobira za priznanja Kosova!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prokomentarisao je zahtev Ričarda Grenela o kampanji za povlačenje priznanja Kosova koju Srbija vodi.

Dačić (Foto: Ministarstvo spoljnjih poslova)

Naime, posle sastanka sa Hašimom Tačijem i Aljbinom Kurtijem, mandatarom za sastav prištinske vlade, Ričard Grenel je rekao da je od Prištine tražio da ukine takse, dok će Beogradu saopštiti šta traži od naše države.

- Mora biti zaustavljena kampanja za povlačenje priznanja koju vodi Srbija - rekao je Grenel.

Ivica Dačić kaže da se nada da ovakav Grenelov zahtev znači da će predstavnici SAD prestati da pred svaku sednicu u UN pozivaju članice da priznaju Kosovo.

- Predsednik Vučić je to jasno definisao, on je rekao da smo mi spremni na pregovore, ali da to podrazumeva moratorijum sa svih strana, a ne da samo Srbija treba da prestane da radi na zaštiti svojih nacionalnih interesa - poručio je šef diplomatije.

Ministar ističe da je Amerika promenila stav, da je promenjen njihov pristup, koji je ranije, dok su na čelu SAD bili Bil Klinton i Barak Obama, bio definisan tako da Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova.

- Sada je situacija drugačija, oni daju prostor za postizanje kompromisa, odnosno otvaraju mogućnost za postizanje kompromisa i hoće da učestvuju u tome na konstruktivan način, ne vršeći pritisak samo na Beograd, kao ranije - kazao je Dačić.

Dodao je da smatra da pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija.

Moskva negira planove za priznanje turskog dela Kipra. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA