Najnovije

NISU NIMALO NAIVNI! Turska počela ozbiljnu modernizaciju tenkova: Evo šta je moći Leopard i Sabra!

Turska radi na razvoju svoje nacionalne industrije i ponovnim opremanjem svojih oružanih snaga savremenom vojnom tehnologijom. Vrednost projekata u ovoj oblasti procenjuje se na oko 77 milijardi dolara. Ankara posebnu pažnju posvećuje modernizaciji i razvoju svoje tenkovske flote. Trenutno, Turska ima preko 3.000 glavnih bojnih tenkova (MBT), od kojih su najsposobniji 339 Leopard-2A4 i 170 M60T Mk2 'Sabra'. Opremljeni su savremenim sistemima za upravljanje pucnjevima i NATO standardnim 120 mm topovima.

Turski tenk Sabra (Foto: Jutjub)

Sabra, poznata u turskom servisu kao M60T, izuzetno je modernizovana verzija američke M60 Paton druge generacije MBT. Nadograđeni paket je razvio izraelski IMI sistem za izvoz u Tursku. Varijanta Mk2, naručena prema ugovoru iz 2020. (688 miliona dolara), uključuje poboljšani oklop, posebno razvijen glatk top MG253 120 mm, kupolu M60 Paton tipa M19 sa mitraljezom 12,8 mm M85, Knight (Vitez) sistem za upravljanje pucanjem kompanije Elbit Sistems, i MTU Fridrihšafen motor izgrađen pod licencom u Turskoj. Upotrebljeni 60 mm minobacač isporučuje izraelski Soltam Ltd. Mk2 sadrži odredbu za eksplozivno reaktivni oklop. MBT-ove su nadogradili u drugom turskom centru za održavanje u saradnji sa Izraelom. Svi sistemi, osim paketa oklopa, izgrađeni su pod licencom sa prenosom tehnologije u Turskoj.

U februaru 2018. godine M60T i Leopard 2A4 MBT započeli su dobijanje sistema aktivne zaštite „Akor Pulat“, izvozne varijante sistema „Zaslon-L“, razvijenog u Ukrajinu, na osnovu preostalih sovjetskih tehnologija. Za vreme operacije Štit Eufrata na severu Sirije (avgust 2016. - mart 2017.), turska tenkovska flota pretrpela je značajne gubitke od terorista ID-a koji su koristili različito protivtenkovsko naoružanje, uključujući razne protivtenkovske rakete druge generacije. Turska vojska je aktivno koristila svoje Leopard 2A4 MBT tokom bitke za Al-Bab. Do 10 njih je izgubljeno. Tokom druge vojne operacije na severu Sirije, Operacije Maslinova grana (januar-mart 2018.), turska vojska je već koristila neke MBT-ove opremljene sistemima aktivne zaštite „Akor Pulat“. NJegova efikasnost u stvarnim borbenim uslovima ostaje nejasna za javnost, jer je Ankara prilagodila svoj pristup i počela se oslanjati na talase boraca koje podržavaju vazdušne snage, artiljerija i specijalne snage. Mnogo manje jedinica turske vojske opremljenih MBT-om bilo je uključeno u direktne borbe.

Od januara 2020. godine, turska flota M60T skoro je u potpunosti iscrpila svoj potencijal modernizacije i malo je verovatno da će u budućnosti doživeti značajne unapređenja. Istovremeno, program modernizacije Leoparda 2A4 dogovoren sa Nemačkom zaustavljen je zbog diplomatskih suprotnosti između Ankare i Berlina tokom operacije protiv kurdskih oružanih snaga u januaru 2018. Stoga, Turska bi se mogla odlučiti za alternativni paket modernizacije koji je predložio ASELSAN A.S. korporacija - Leopard-2NG. Ključna područja poboljšanja uključuju nove sisteme za upravljanje vatrom i obavještajnim / bojnim polju, unapređenu optiku, dodatne balističke zaštite i module zaštite od mina. L55 pištolj za glavno drvo koji je predložen umesto L44 koristi horizontalne i vertikalne električne pogone. Druga važna karakteristika je daljinsko upravljana stanica za oružje SARP (Stabilizirana napredna platforma za daljinsko oružje) sa mitraljezom ili automatskim bacačem granata i sistemom elektro optičkih senzora ATS-40. Paket za nadogradnju povećao bi težinu MBT-a na 65t i omogućio joj da nosi dodatnu municiju. ASELSAN promo materijali tvrde da će nadograđeni MBT-ovi biti bolji od nemačkog Leopard 2A6 MBT-a.

Program Leopard-2NG je takođe koristan kao terenski test za tehnička rešenja koja bi se mogla koristiti u budućem turskom MBT-u, Altai. Na primer, model Altai predstavljen 2018. godine bio je opremljen kupolom sličnom onima iz Leopard-2NG. Glavni izvođač radova za Altai je Otokar. Međutim, uključene su i druge turske kompanije - ASELSAN (podsistemi i sistem za upravljanje vatrom), MKEK (glavni sistem oružja), Roketsan (oklopni paket), Hundai Rotem (tehnička podrška i pomoć).

Altai koristi glatku pušku MKEK-120, sličnu nemačkoj Rh-120 / L55. Ovaj pištolj može da obezbedi početnu brzinu oklopnog proboja tenka M829A2 od približno 1.750 m / s. To povećava njegovu sposobnost oklopa i tačnost pucanja. Za poređenje, početna brzina M829A2 sa L44 pištoljem je 1.660 m / s.

Oktobra 2019. altajska proizvođačka kompanija BMC najavila je da će Altai ući u službu 2021. godine i da će u potpunosti postati autohtoni do 2023. Nekoliko razvojnih prototipa Altaja prošlo je probne radnje i ispitivanja. Turski izvori tvrde da će do 25025 altajskih MBT-a stupiti u službu turske vojske do 2025. Serijska proizvodnja Altajskog MBT-a povećaće borbenu efikasnost turske vojske i omogućiti Ankari da naoruža svoje kopnene snage modernim MBT-om bez obzira na položaj njeni "zapadni saveznici" prema svojoj spoljnoj politici. Ovo će biti još jedan dokaz visokog potencijala turske nacionalne odbrambene industrije koja je tokom protekle decenije postigla nekoliko značajnih proboja.

Nepregledna kolona tenkova stiže u Idlib! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA