Najnovije

ANALITIČAR IZ BRISELA TVRDI: Tramp zasenio Angelu Merkel! Evo kako je američki predsednik nadmudrio EU

Tramp je zasenio kancelarku Merkel i Evropsku uniju na "domaćem terenu", konstatuje briselski analitičar Tobi Vogel povodom dogovora o avio liniji Beograd - Priština.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Vogel, inače član Saveta za politiku demokratizacije i stručnjak za spoljnu politiku EU, ocenjuje da je neuspeh EU da pokrene stvari u Briselskom dijalogu "otvorio" prostor za predsednika SAD Donalda Trampa da proglasi uspeh u postizanju dogovora o uspostavljanju direktne avio linije Beograd - Priština.

On ukazuje na činjenicu da su se razgovori o uspostavljanju direktne avio linije, a zatim i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, odgirali potpuno "van formata Briselskog dijaloga" i bez učešća EU.

"To je dovelo do toga da Amerikanci tvrde da su uspeli u nečemu gde je EU omanula", kaže Vogel, ali smatra da to zapravo nije slučaj.

Srpski zvaničnici su, kaže, jasno stavili do znanja da će uspostavljanje avio linije zavisiti od ukidanja taksi na uvoz iz Srbije, koje su, kako navodi, uvedene zbog neispunjenih obaveza Beograda iz prethodnih sporazuma.

"Drugim rečima, i ovaj sporazum može da se raspadne zbog potpuno istih pitanja koja blokiraju sam dijalog Beogarda i Prištine", smatra Vogel.

"Ovo liči na pravi trampovski sporazum: najaviš nešto na sva zvona, pretekneš svoje najbliže saveznike, u konkretnom slučaju EU i Nemačku, na njihovoj teritoriji, a ostaviš najvažnije detalje, koji mogu potpuno poništiti dogovor, da budu rešavani kasnije", navodi Vogel.

EU ekspert smatra takođe da to što su dogovori o avio i železničkom saobraćaju između Beograda i Prištine pregovarani u Berlinu za SAD ima i “simboličan značaj”: “Tramp zasenjuje kancelarku Merkel i EU na njihovom domaćem terenu. To pokazuje da se pored pitanja transporta između Beograd i Prištine radi i o afirmacija nadmoći SAD”, kaže Vogel.

On napominje da novi šef diplomatije EU Žosep Borel još nije odlučio ni da li će sam da se bavi posredovajem u dijalogu Beogarda i Prištine ili će za to imenovati specijalnog predstavnika.

“Šta god da se dogodi, Borel je već zasenjen Trampovom administracijom koja se sada bavi pitanjem koje je dugo vremena slovilo za EU odgovornost”, zaključuje Vogel.

Pročitajte OVDE kakav skandal trese Ameriku.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA