Najnovije

OČAJNIČKI POTEZ UKRAJINE: Kijev uhapsio blogere zbog razotkrivanja neuspeha ukrajinske protivvazdušne odbrane

Prema saopštenju ukrajinske Službe bezbednosti, četvorica Kijevljana mogla bi da budu osuđena na 12 godina zatvora zbog objavljivanja "ilegalnih video-snimaka".

Četvorica ukrajinskih državljana uhapšena su nakon što su objavili video-snimke ruskih vazdušnih napada na Kijev, saopštile su lokalne vlasti, dodajući da bi mogli biti optuženi za "usmeravanje neprijateljske vatre".

Moskva je ove nedelje pogodila nekoliko vojnih lokacija u okolini Kijeva, ali je ukrajinska vojska saopštila da je presrela većinu ruskih projektila.

Ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) saopštila je u sredu, putem društvenih mreža, da su četvorica neimenovanih blogera "neovlašćeno snimali" ruske napade i podelili video-snimke na internetu.

"SBU još jednom upozorava na zabranu snimanja i objavljivanja video i foto materijala o aktivnostima ukrajinskih snaga, kao i snimaka o posledicama neprijateljskih udara", saopštila je ova služba.

U saopštenju se dodaje da se "objavljivanje ovakvih fajlova smatra usmeravanjem neprijateljske vatre, za koje preti kazna do 12 godina zatvora."

Ovi napadi su se dogodili 2. januara, kao deo "masovnog ruskog raketnog i dronova napada" na Kijev.

Ministarstvo odbrane Rusije opisalo je napade u Kijevu kao "grupni udar preciznim oružjem dugog dometa i bespilotnim letelicama na preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa Ukrajine", dodajući da su gađani lokaliteti za proizvodnju oružja.

Neki od ovih materijala prikazuju napade, drugi prikazuju njihove posledice.

Ukrajinska vojska tvrdi da je presrela gotovo sve projektile, uključujući i deset hipersoničnih projektila "kinžal". Moskva je ranije upozorila da Kijev preuveličava efikasnost svoje protivvazdušne odbrane i da, prema ukrajinskim saopštenjima, Kijev "presreće tri puta više projektila nego što ih ruske snage lansiraju."

Takođe, Moskva je ranije nekoliko puta optužila Kijev da raspoređuje svoje sisteme protivvazdušne odbrane u stambenim četvrtima, što izaziva civilne žrtve.

Ruski napadi raketama i bespilotnim letelicama su intenzivirani nakon što je Ukrajina prošle nedelje izvršila napade na ruski pogranični grad Belgorod, u kojima je ubijeno 25 ljudi, uključujući i decu, a povređeno više od 100.

U ranim jutarnjim satima 1. januara, Kijev je granatirao i Donjeck, metu ukrajinske vojske od 2014. godine, pri čemu su četiri osobe ubijene, a ranjeno 13.

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je odgovor na ovakve "terorističke napade", naglašavajući da će pojačati udare na ukrajinske vojne objekte, ali je naglasio da Moskva nema nameru da gađa civile.

VLAST I VOJNO RUKOVODSTVO "PERU RUKE": Niko ne sme da mobiliše pola miliona Ukrajinaca

Izvor: RT.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA