Najnovije

MILOGORCIMA SMETAJU LITIJE! MIRAŠ DEDEIĆ OTIMA CRKVE I MANASTIRE: Milov raspop tvrdi da srpske svetinje pripadaju crnogorskoj državi?!

“Litije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori imaju isključivo političku svrhu i umotane su u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i poruke koje ne pozivaju na mir, već traže nestanak Crne Gore kao suverene države”, ocenjeno je iz kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Manastir Ostrog (Foto: Jutjub)

Iz tzv. CPC navode da se, iako se litije održavaju po pravilu samo povodom velikih hrišćanskih praznika, sada organizuju i u nepraznične dane, čime, kako su ocenili, "SPC dokazuje svoj stvarni politički karakter i cilj, potvrđujući se kao politička organizacija čiji je glavni i jedini zadatak poništenje nezavisnosti Crne Gore i stvaranje Velike Srbije".

Kako su istakli iz kanonski nepriznate CPC, "SPC u Crnoj Gori vrši litije isključivo u političke svrhe, umotane u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i poruke koje ne pozivaju na mir, suživot, slogu, praštanje i ljubav, već traže smenu suverenističke vlasti i nestanak Crne Gore kao suverene države".

"Umjsto hrišćanskih poruka, učesnici litija po Crnoj Gori sa uvezenim sveštenstvom, koji uglavnom nisu državljani Crne Gore, govore da će svojim životima braniti srpske svetinje, iako znaju da crkvena imovina ne pripada SPC, već državi Crnoj Gori", dodaje se.

Iz kanonski neprizante Crnogorske pravoslavne crkve istakli su da su litije molitvena, svečana, saborna povorka vernika predvođena sveštenicima sa krstovima, zastavama, ikonama i drugim crkvenim obeležjima, koja se održava kao isključivo crkveni čin molitvenog obreda povodom velikih hriščanskih praznika.

Prem rečima CPC, u nezavisnoj Crnoj Gori do 1918. litije su održavane isključivo oko crkava i manastira, uglavnom o Božiću i Vaskrsu.

"Litija nikada nije održana na ulicama crnogorskih gradova i sela, jer bi time izgubila svoj smisao isključivo crkvene molitve. SPC je litijama dala javni, prvenstveno politički karakter, zloupotrebljavajući bogoslužbenst ovog crkvenog obreda", zaključili su iz kanonski neprizante CPC.

Pročitajte OVDE kako su danas prošli litije i molebani u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG/RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA