Najnovije

NOVI IZGOVOR ZA SKUPLJU STRUJU: I građane Srpske može da košta propast mostarskog giganta

Od kako postoji kompanija „Elektroprenos BiH“, od 2006. godine, cena prenosne mreže koju plaćaju elektroprivrede u BiH pojeftinila je za 18 odsto. U tom periodu električna energija za potrošače nije pojeftinila. Naprotiv, struja je skuplja.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Ovako Cvjetko Žepinić, izvršni direktor u „Elektroprenosu BiH“, komentariše tvrdnje predstavnika elektroprivreda u celoj BiH da će biti primorani da poskupe električnu energiju domaćinstvima i privredi ukoliko poskupi tarifa za prenosnu mrežu.

Naime, „Elektroprenos BiH“ i Nezavisni operator sistema (NOS) tražili su od Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) povećanje ove tarife, a o čemu se regulator treba izjasniti u narednih nekoliko dana.

- Jedini razlog zbog kojeg tražimo povećanje ove tarife jeste taj što je „Aluminij“ iz Mostara prestao da radi, a bio je veliko potrošač električne energije. Zbog njihovog prestanka rada mi na godišnjem nivou gubimo deset miliona maraka prihoda. Upravo smo tražili povećanje tarife za prenosnu mrežu za taj iznos, kako bismo mogli nesmetano da funkcionišemo – ističe Žepić.

Ova tarifa se obračunava na osnovu potrošenih kilovata električne energije i nju plaćaju distributivna preduzeća iz sistema svih javnih elektroprivreda u BiH, odnosno krajnji potrošači električne energije u BiH kojima je u cenu električne energije uračunat i ovaj trošak.

- Dakle, tih deset miliona maraka se odnosi na sve tri elektroprivrede u BiH. One dele milijardu maraka kolača, što znači da je to nekih jedan odsto za sve tri elektroprivrede u BiH – objašnjava Žepinić.

On tvrdi da „Elektroprenos“ uopšte nije povećao neke svoje troškove, ističući da su od prvobitnih 1.500 broj radnika racionalizacijom smanjili na oko 1.200.

– To nije uradila nijedna javna kompanija. Recimo, kada je napravljen „Elektroprenos BiH“, u ERS je bilo oko 5.500 zaposlenih na kraju 2005, a sada ih ima gotovo 10.000 – kaže on.

Istovremeno, oko 200 miliona KM koje „Elektroprenos BiH“ ima na računima iz neraspoređene dobiti služi isključivo za investicije.

Žepinić takođe kaže da bi se mogla promeniti i tarifna metodologija za prenosnu mrežu koju donosi DERK i koji je sav teret plaćanja stavio na potrošače.

– U drugim džavama taj trošak snose i proizvođači električne energije, a naše elektroprivrede imaju i proizvođače. Takođe, imamo i veliki privatne proizvođače koje proizvode velike količine električne energije, izvoze i izuzetno profitabilno posluju. O tim stvarima se ćuti – otkriva Žepinić. On dodaje da se u javnost često plasira podatak kako je tarifa za prenosnu mrežu najskuplja u regionu.

– Međutim, moram da kažem da je razlog taj što su našu nadležnost stavili i trafostanice od 11 kilovata koje recimo svugde u regionu pripadaju distribucijama. Da je tako i kod nas, BiH bi imala najnižu tarifu za prenosnu mrežu – tvrdi Žepinić.

U „Elektroprivredi RS“ su nam rekli da su od DERK-a pismeno tražili da odluka o uvećanoj tarifi za “Elektroprenos BiH” i NOS BiH bude odgođena za izvesni period, a minimalno pola godine.

- Tarife Elektroprenosa i NOS-a potrebno je iskazati u iznosima koji se fakturišu kranjem kupcu, kako bi mogle biti prikazane odvojeno od distributivne komponente mrežarine na računima izdatim krajnjim kupcima. To je u skladu sa opredeljenjem da račun bude potpuno transparentan i da kupcu budu jasno prikazani svi troškovi koje plaća po računu za utrošenu električnu energiju – kažu u “Elektroprivredi RS”.

Potvrđuju da su u cenu korišćenja distributivne mreže za krajnje kupce u RS ukalkulisani su i preneseni troškovi korišćenja mreže prenosa i naknade za rad NOS-a kao i troškovi sistemskih usluga.

Neminovna je promena tarifa

- Svako pomeranje cene usluga, odnosno pomeranje iznosa prenesenih troškova direktno se odražava na prihode distributivnih preduzeća, smanjujući pripadajući deo distributivne mrežarine za iznos srazmeran povećanju iznosa prenesenih troškova – tvrde u ERS.

U postojećim uslovima niskih cena električne energije, odluka DERK - a u korist Prenosa i NOS – a neminovno bi dovela i do promena tarifnih stavova i za krajnje kupce u Republici Srpskoj i celoj BiH, bez obzira na snabdevača – tvrde u ERS.

U “Elektroprivredi BiH” takođe su reagovali na zahtev za poskupljenje mrežarine, tvrdeći da će u tom slučaju povećati cenu struje. Reagovali su i u Udruženju poslodavaca FBiH koji tvrde da u “Elektroprenosu BiH” ponašaju po principu “može nam se”.

– Mi smo kategorično protiv toga, jer nas automatski očekuje poskupljenje cene električne energije – kaže Mladen Panudurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Iznad Crne Gore se pojavilo crveno plavo belo nebo! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA