Najnovije

ZAVRŠEN PRVI RAZGOVOR U BERLINU: Evo šta su se dogovorili Srbija i lažna država oko železnice!

Završen je prvi sastanak delegacija Srbije i lažne države Kosovo u ambasadi SAD u Berlinu o ponovnom uspostavljanju železničkog saobraćaja.

Ričard Grenel i Hašim Tači (Foto: president-ksov.net)

Članovi delegacija sastali su se sa ambasadorom Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom američkog predsednika za mirovne pregovore Prištine i Beograda. Kako je potvrdio Grenelov službenik za medije Dik Kastin, sastanak je završen ali za sada nema dodatnih informacija.

Postizanje dogovora o uspostavljanju železničkog saobraćaja u načelu potvrdili su Grenel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak (24. januar) u Beogradu.

Grenel je o tome prethodno u Prištini razgovarao i sa takozvanim predsednikom Hašimom Tačijem i liderima pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) koji pregovaraju o formiraju nove vlade okupirane srpske pokrajine na osnovu rezultata izbora od 6. oktobra 2019.

Takozvanu kosovsku stranu, na osnovu odluke odlazećeg ministra infrastrukture Pala Lekaja, u Berlinu predstavlja Đem Veselji, direktor odeljenja za kopneni transport i Ram Ćupeva, direktor putne infrastrukture, dok srpsku delegaciju predvodi Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

„Iako su naše institucije spremne da nastave da doprinose stabilnosti i dobrosusedstvu, naglašavamo da kakav god se sporazum postigao, on će biti samo na osnovu Ustava i zakona na snazi“, napisao je Lekaj na Fejsbuku.

Kako se navodi u odluci koju je Lekaj potpisao, pregovaračka ekipa lažne države u Berlinu će moći da potpiše sporazum ili potrebni aranžman za početak funkcionalizacije direktne železničke linije Priština–Beograd.

Dogovori o železničkom saobraćaju usledili su iste nedelje kada su se dve strane, takođe uz posredstvo Grenela, koji je i američki ambasador u Berlinu, složile o uspostavljanju direktnog leta Priština–Beograd.

S druge strane, odlazeći takozvani premijer Ramuš Haradinaj danas je novinarima izjavio da sporazum o železnicama nije istinska ponuda budući da je, praktično, železnička infrastruktura na Kosovu veoma slaba i takoreći nefunkcionalna.

– Naše železnice koje nas vežu sa Srbijom su u jako lošem stanju. U procesu smo renoviranja. To je jedan veliki projekat sa EU. Sporazum sa Srbijom o saobraćaju neće štetiti (tzv.) Kosovu – kazao je Haradinaj, navodeći da veliki broj građana lažne države već putuje kroz Srbiju, da će to sada moći i avionom, a u budućnosti i vozom.

Srbi prekrečili albanski grb u Crnoj Gori, više o tome OVDE.

Izvor: Radio SLobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA