Najnovije

OVO NAPREDNJACI NEĆE DA POKAŽU SRBIJI: Ovako izgleda okolina pored kineske železare u Smederevu! (FOTO)

Kakav vazduh dišemo u Srbiji je pitanje koje je veoma aktuelno ovih dana. Ali, građanima Smedereva je očigledno kakav vazduh dišu.

Jedna od Lingonlovih fabrika (Foto: Jutjub)

Na društvenim mrežama građani Smedereva i okoline postavljaju fotografije na kojima se može videti koliki je sloj crne prašine.

Stanovnici Smedereva, a naročito iz okoline Železare, već dugo se žale na kvalitet vazduha koji udišu. Prošle godine održali su protest ispred Železare, ali sem saopštenja HBIS GROUP, drugih rezultata nije bilo.

Da bi se građani aktivirali i mobilisali, ove godine organizovano je nekoliko akcija "Smem li da znam šta dišem", deljenjem crvenih bedževa i stavljanjem maski na spomenike u gradu.

Inicijativa "Crveni bedževi" iznosila je u javnost da od dve stanice za merenje kvaliteta vazduha, samo ona u centru grada meri nivo PM čestica, ali su na svojoj Facebook strani skretali pažnju da se prekida slanje informacija sa ove merne stanice. 

Grupa građana Pro.Tok21 uputila je otvorena pisma Gradonačelnici dr Jasni Avramović, Predsedniku Skupštine grada Smedereva i Gradskom veću tražeći odgovore od gradskih vlasti zašto ništa nije preduzeto povodom izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine za 2018. godinu u kojem je vazduh u Smederevu svrstan u treću kategoriju -"prekomerno zagađen vazduh gde su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija". Pitaju nadležne, zašto nisu već doneti Plan kvaliteta vazduha i krtakoročni akcioni plan, koje, prema zakonu, lokalne samouprave moraju doneti kada je vazduh treće kategorije i koliko je novca uloženo u rešavanje problema zagađenosti? Ovo udruženje građana predlaže i mere koje bi imale brze efekte: da se poboljša gradski i javni saobraćaj i kotlarnice prebace na ekološki prihvatljiva goriva.

Aktivnosti građanskih inicijativa za sada su rezultirale samo sastankom sa gradonačelnicom 23. januara i obećanjem da će Plan kvaliteta vazduha i kratkoročni akcioni plan biti usvojeni na prvoj sledećoj sednici Skupšine grada Smedereva.

Do tada, građani Smedereva će gledati vazduh i što manje boraviti napolju prema preporukama lekara.

Kako je srpska vojska obeležila Savindan pogledajte OVDE.

Izvor: espreso.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA