Najnovije

RUSKI AKADEMIK O KORONAVIRUSU: Bolest je prilično opasna! Ako nešto ne uradimo, doći do globalne epidemije!

Globalna epidemija izazvana novim koronavirusom je moguća ako broj obolelih nastavi da raste u geometrijskoj progresiji u narednih mesec dana, rekao je predsednik Ruske akademije nauke, profesor Aleksandar Sergejev.

Koronavirus (Foto: Jutjub)

"Bolest je prilično opasna, raste broj obolelih. Koeficijent geometrijske progresije, koji se sada beleži u Kini, pokazuje da će, ako se takva situacija nastavi i u narednih mesec dana, doći do globalne epidemije. Zbog toga je sada potrebno preduzeti mere kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa", rekao je Sergejev.

Prema njegovim rečima, Ruska služba za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) prati situaciju u Rusiji.

"Rospotrebnadzor priprema našu vakcinu za puštanje u promet", naglasio je Sergejev.

Zabrinjavajuće prognoze američkih i britanskih naučnika

Američki i britanski naučnici objavili su svoje stručne procene o opasnosti širenja novog koronavirusa 2019-nCoV iz Kine, a njihov rad je objavljen na portalu "medRhiv. org“.

Istraživači sa Univerziteta u Lankasteru, Univerziteta u Glazgovu (Velika Britanija) i sa Univerziteta u Floridi (SAD) došli su do zaključka da bazna reproduktivna učestalost infekcije, odnosno prosečan broj sekundarnih infekcija, iznosi od 3,6 do 4,0.

Poređenja radi, reproduktivna učestalost infekcije kod gripa iznosi od dva do tri, dok je pokazatelj kod atipične pneumonije iz dehiljaditih godina oko tri. U svakom slučaju, uz visoku stopu smrtnosti koja je zabeležena kod novog koronavirusa, ovakvi zaključci zvuče veoma zabrinjavajuće, ističu naučnici.

Ukoliko mere koje su preduzete u borbi protiv epidemije ostanu na sadašnjem nivou, do 4. februara 2020. godine broj zaraženih u Vuhanu mogao bi da premaši 190.000 ljudi, smatraju autori istraživanja. Oni ističu da bi u tom slučaju epidemije mogle pogoditi i Šangaj, Peking, Čengdu, Čungking, Gunagdžou. Zona rizika obuhvata i zemlje kao što su Tajland, Japan i Južna Koreja...

Skeptični prema karantinu u Vuhanu

Istraživači ističu da mere kontrole mogu da spreče do 75 odsto slučajeva širenja zarazne bolesti. Međutim, skeptični su prema odluči da se izoluje grad Vuhan, gde je trenutno najgore stanje. Prema njihovom mišljenju, uvođenje karantina u Vuhanu će smanjiti broj obolelih u drugim oblastima Kine za samo 24,9 odsto.

Autori istraživanja upozoravaju da su njihovi zaključci preliminarni i da se, pre svega, zasnivaju na pretpostavkama iz njihovog modela.

Kasnije je glavni autor članka DŽonatan Rid objavio na Tviteru da se stvarne vrednosti reproduktivnog širenja novog koronavirusa kreću od 2,4 do 2,6, što se poklapa s gornjom granicom iz procene Svetske zdravstvene organizacije.

Kineske vlasti su 31. decembra 2019. godine obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nove vrste upale pluća u Vuhanu, koji se nalazi u centralnom delu zemlje.

Stručnjaci su utvrdili da je uzročnik pneumonije koronavirus 2019-nCoV. Na teritoriji Kine je zbog virusa do sada umrla 81 osoba, a više od 2.744 osobe je zaraženo.

Šefica "Rospotrebnadzora" Ana Popova saopštila je da 80 odsto obolelih čine osobe starije od 60 godina, dok je svega dvoje dece mlađe od 15 godina pogođeno novim virusom.

Pročitajte OVDE    sve podatke o ubijenom američkom oficiru.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA