Najnovije

DA LI ĆE BITI RATA?! Hamas odbacio Trampov plan za Bliski istok, pa uradio ovo...

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da mirovni plan predsednika SAD Donalda Trampa za Bliski istok predstavlja "zaveru", kao i da je i njemu i izraelskom premijeru poručio da Palestinci i njihova prava "nisu na prodaju".

Tramp (Foto: flickr)

- Rekao sam Trampu i Netanijahuu da Jerusalim nije na prodaju, sva naša prava nisu na prodaju i nisu za potkusurivanje. A vaš sporazum, zavera, neće proći - rekao je Abas u televizijskom obraćanju u Ramalahu, prenosi Rojters.

Abas je reagovao nakon što je Tramp objavio plan koji predviđa stvaranje palestinske države sa prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što je opstanak jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Hamas podržao Abasa

Palestinski pokret Hamas podržao je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i njegovu odluku da odbaci plan predsednika SAD Donalda Trampa za Bliski istok.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh rekao je da ta grupa, koja je na vlasti u pojasu Gaze, podržava Abasovu "čvrstu poziciju" i odbacuje mirovni plan Bele kuće.

Hanijeh je pozvao palestinske frakcije da ostave svoje nesuglasice po strani i ujedine se protiv Trampovog plana, prenosi AP.

Abas je najavio hitan sastanak na Zapadnoj obali, nakon objavljivanja Trampovog plana na koji je pozvao predstavnike Hamasa.

Trampov plan za Bliski istok poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što su jevrejska naselja na Zapadnoj obali.

Jordanski ministar: Jedini put ka miru palestinska država iz 1967.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi izjavio je da je jedini put ka sveobuhvatnom i trajnom miru na Bliskom istoku uspostavljanje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine i sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

- Jordan podržava sve napore u cilju postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira koji će ljudi prihvatiti - rekao je Safadi u saopštenju povodom plana predsednika SAD Donalda Trampa o Bliskom istoku.

Trampov plan predvođa stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što su jevrejska naselja na Zapadnoj obali.

Safadi je pozvao da se održe ozbiljni i direktni pregovori koji će rešiti sva pitanja o konačnom statusu uključujući zaštitu interesa Jordana, prenosi AP.

On je upozorio na "opasne posledice unilateralnih koraka Izraela... koji imaju za cilj nametanje novih realnosti na terenu".

I Turska odbacila Trampov plan za Bliski istok

Turska je odbacila mirovni plan američkog predsednika Donalda Trampa za Bliski istok kao pokušaj aneksije palestinske zemlje.

"Ovaj plan je plan o aneksiji koji ima za cilj ubijanje rešenja o dve države i krađu palestinske zemlje", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Turske.

U saopštenju se takođe odbacuje izjava Trampa o Jerusalimu kao nedeljivoj prestonici Izraela i poručuje da je Jerusalim "crvena linija".

"Američki takozvani mirovni plan je mrtvorođen. Palestinski narod i njihove zemlje ne mogu se kupiti novcem", navodi se u saopštenju turskog ministarstva.

Ankara takođe poručuje da neće podržati nikakav plan koji ne prihvataju Palestinci i ističe da "mira na Bliskom istoku nema bez okončanja okupacije", prenosi AP.

UN: Gutereš uzdržan prema Trampovom planu

Antonio Gutereš posvećen je podršci Izraelu i Palestincima da postignu mirovni sporazum na osnovu rezolucija UN, međunarodnog prava, bilateralnih sporazuma i stvaranja dve države u granicama od pre izraelsko-arapskog rata 1967, saopšteno je u UN pošto je američki predsednik Donald Tramp izneo svoj plan za Bliski istok.

Kako podseća Rojters, mesec dana pre nego je Tramp preuzeo dužnost u januaru 2017, Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se traži obustava podizanja jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Za rezoluciju je glasamo 14 zemalja članica Saveta, uz samo jedan uzdržani glas, administracije tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

Da li će "Istanbulski kanal" biti u prilog Rusiji ili NATO-u pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA