Najnovije

ŠPANIJA NA STRANI SRBIJE! Prete bojkotom samita u Zagrebu zbog tzv. Kosova!

Španija preti bojkotom zagrebačkog Samita zbog učešća Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa pozivajući se na pouzdane izvore u Madridu, Zagrebu i Briselu.

Žozep Borel (Foto: Jutjub)

Naime, španski zvaničnici su, kako prenosi RSE, upozorili domaćine predstojećeg samita da neće učestvovati na skupu na kome Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Takođe je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja članica EU već obaveštene da je moguće da Španija preskoči Zagreb.

Žozep Borel, tada kao ministar inostranih poslova Španije, napustio je samit EU u Sofiji 2018. godine zbog prisustva kosovskog ministra.

Odgovor iz Madrida

Španska vlada ne želi da se zvanično oglasi oko mogućeg neučešća jer se čeka formalna pozivnica od organizatora. NJena forma će najverovatnije biti ključna za sveobuhvatno učešće na samitu, i tu najverovatnije, glavnu ulogu ima protokol koji treba da pronađe adekvatnu formulu.

“Još je rano za potvrđivanje učešća premijera jer i dalje nismo dobili pozivnicu hrvatskog predsedništva. Čim ona bude primljena, mi ćemo biti u mogućnosti da potvrdimo da li ćemo učestvovati”, stoji u pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU.

Zagrebački samit će biti održan između 6. i 7. maja i trebalo bi da predstavlja vrhunac hrvatskog predsedavanja koja od 1. januara prvi put u istoriji vodi rotirajući šestomesečni mandat na čelu EU. Hrvatsko predsedavanje namerava da ovim samitom potvrdi jasnu evropsku prespektivu za sve zemlje regiona.

Španija je jedna od pet država EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dok su je 23 članice priznale. Vlada u Madridu na svim skupovima na evropskom nivou osporava ravnopravno ućešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja.

Raniji bojkoti

U Sofiji 2018. godine, kada je održan prvi samit sa Zapadnim Balkanom posle 15 godina, zvanični Madrid nije učestvovao iz istih razloga.

Na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova EU i regiona koji je održan u avgustu prošle godine u Helsinkiju, tadašnji španski šef diplomatije Žozep Borel je napustio prostoriju zbog prisustva kosovskog ministra. On je u tom trenutku bio imenovan za budućeg visokog EU predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost.

Međutim, za razliku od Sofije, gde je samit imao više simbolike od suštine jer se umesto proširenja EU raspravljalo o pitanju povezanosti, mogući bojkot jedne zemlje članice u Zagrebu će predstavljati ozbiljniju poruku.

Organizatori zagrebačkog samita, nastoje da sa tog skupa, prvi put posle Solunskog Samita 2003, godine, EU pošalje pozitivnu poruku Zapadnom Balkanu o evropskoj budućnosti regiona, što je posebno značajno nakon što pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom oktobra prošle godine odlukom Evropske komisije nisu započeli.

Da stvari u organizaciji samita ni idu glatko, zbog tvrdog stava jedne zemlje članice, posredno je priznao i predsednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.

Zagreb o problemima u organizaciji

Upitan od strane RSE o mogućim problemima u organizaciji samita zbog ravnopravnog učešća Kosova, Jandrković je podvukao da nije lako uskladiti interese svih država članica EU.

“Kada postoje suprotstavljeni interesi onda se dugo pregovara”, naglasio je predsednik Sabora koji je potvrdio da je premijer Andrej Plenković u kontaktu sa svim evropskim liderima oko organizacije samita.

Zagrebački zvaničnici ipak ostaju uvereni da će se do maja pronaći formula koja će omogućiti učešće svih pozvanih na samitu. Naime, više diplomatskih izvora je za RSE potvrdilo da Hrvatska strana intezivno radi “na svim nivoima” u cilju pronalaska rešenja, kako bi samit bio uspešan tako što će biti omogućeno učešće na samitu, kako Španije tako i Kosova.

“Radimo sa protokolom kako se ne bi ponovila Sofija”, rekao je za RSE jedan izvor iz hrvatskog predsedavanja.

Haradinaj u Hagu bio kao okrivljen, Tači će biti pozvan! Više o tome OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA