Najnovije

VLADA SAKUPLJENA SA KOCA I KONOPCA: Kurti i Mustafa ne veruju jedan drugom! I Srpska lista dobija jedno ministarstvo!

Politički analitičari iz Prištine smatraju da će Samoopredeljenje i DSK dogovoriti vladajuću koaliciju pre 4. februara, kada mandataru Aljbinu Kurtiju ističe zakonski rok i smatraju da obe strane nastoje da izvuku što više pa se zbog toga postizanje sporazuma odužilo, što će uticati na to da vlada bude nestabilna.

Aljbin Kurti će biti novi premijer privremenih prištinskih institucija (Foto: Jutjub)

Analitičar Driton Tafalari kaže da je siguran da će Kurti i Mustafa na kraju da se dogovore, iako zakonski rok ističe za četiri dana.

“Ne verujem da će rizikovati da ne postignu sporazum, radi se samo o tome da gledaju da što više dobiju. Ne znam kako će izgledati taj konačni sporazum, ima nekoliko alternativa, ne znam za šta će da se odluče ali sam siguran da će postići sporazum”, smatra Tafalari.

Međutim, on napominje da između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova ne postoji poverenje što će, nakon postizanja sporazuma, rezultirati nestabilnom vladom.

“Oni ne veruju jedni drugima uopšte, da bi vlada bila stabilna potrebno je više razumevanja i poverenja a mi to nismo videli, i to je za žaljenje”, navodi Tafalari.

I profesor ustavnog prava Mazljum Baraljiju očekuje da Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova u poslednjem trenutku postignu sporazum. On ukazuje da ni jedna ni druga strana nisu želele da popuste u svojim stavovima kada je u pitanju raspodela pozicija, što je bila i glavna tačka njihovog razmimoilaženja.

“Bez kompromisnog rešenje ne može da se postigne sporazum ali ja ipak mislim da će oni naći rešenje. Te stvari oko kojih se oni spore uopšte nisu važne za javnost, oni moraju da ispoštuju volju naroda”, napominje Baraljiju i dodaje da su Samoopredeljenje I DSK dužni da donesu promene koje su obećali građanima Kosovo tokom predizborene kampanje.

Mandatar za sastav Vlade Aljbin Kurti mora najkasnije do 4. februara da zatraži od Skupštine glasanje o izboru  nove vlade, za šta je potreban 61 od 120 poslaničkih glasova. Ukoliko njegov kabinet ne dobije podršku u Skupštini, predsednik Kosova je dužan da u roku od deset dana imenuje novog mandatara za sastav vlade. Ponovni izbori se raspisuju ukoliko Skupština Kosova ni drugi put ne izabere vladu i oni moraju biti održani u roku od četrdeset dana od dana objavljivanja.

Srpska lista ulazi u prištinsku vladu

Poslanik Samoopredeljenja i kandidat za potpredsednika kosovske vlade Haki Abazi izjavio je da će Srpska lista biti deo vlade kojom će rukovoditi Aljbin Kurti istakavši da je to pravo garantovano Ustavom tzv. Kosova.

"Mislim da je to u kontekstu tekućih razgovora o koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), da je ustavna odredba da Srpska lista kao predstavnik srpske zajednice bude deo vlade i na tome se završava, nema ničeg novog osim ove diskusije", izjavio je Abazi.

On je ponovio stav Samoopredeljenja o položaju predsednika parlamenta koji oni smatraju nepovratnim navodeći da smatra da ova funkcija neće predstavljati prepreku u formiranju koalicije sa DSK.

"Za odluku koju je doneo parlament glasalo je 75 članova kosovskog parlamenta. To je prva odluka koja je donesena, nije lako povući tu odluku kako bi postala deo političkog sporazuma i to je jedini razlog što smo tu gde jesmo. Ali mislim da sve do isteka ustavnog roka za formiranje vlade to neće biti problem za postizanje sporazuma sa DSK i to je pitanje o kojem će se moći razgovarati kako bi se prevazišli problemi i prepreke u procesu", rekao je Abazi.

On je negirao da su se zemlje Kvinte mešale u postizanje sporazuma između dve strane, rekavši da nijedna strana nije tražila tako nešto.

"Nijedna strana nije zahtevala da se uključe države Kvinte zbog postizanja konačnog sporazuma i ne verujem da bi međunarodna zajednica trebalo da ima bilo kakvu direktnu uključenost u postizanje sporazuma. Naravno da smo deo zajedničkog procesa izgradnje institucija, ali to ne znači da će oni imati ulogu, jer su strane u velikoj meri usklađene i radi se o programskom sporazumu, ali i o ključnim pitanjima. Malo je pitanja koja su zaista preostala da se reše kako bi se došlo do zaključivanja dogovora", rekao je Abazi.

Abazi je kazao da će uložiti sve napore kako bi postigli dogovor sa DSK.

"Verujem da će se desiti svakog trenutka, moramo zajedno da razgovaramo i usredsredimo svu energiju na postizanje dogovora kakav je obećan biračkom telu, da se napravi koalicija velikih promena između Samoopredeljenja i DSK. Ne postoji drugi dogovor osim fokusa na postizanje koalicije. Ako se to ne postigne, stvoriće se novi momenat u procesu kapitalizacije glasova građana i zajedno ćemo razmatrati naredne korake", rekao je on.

Abazi je kazao da će iskoristiti svaku priliku do poslednjeg trenutka ustavnog mandata da se postigne sporazum sa DSK i da to ostaje nepromenjeno sve dok postoje šanse za sporazum.

Abaziju se ne žuri da formira vladu, jer kako kaže, građani čekaju 20 godina promene, tako da moraju biti strpljivi još nekoliko dana.

"Ako smo čekali 20 godina uz potpunu degradaciju naše države, sigurno ćemo sačekati još nekoliko dana da stvorimo vladu koja će vratiti ceo državotvorni proces i vratiti prvo nadu građanima jer niko nije zainteresovan da imamo vladu koja sigurno neće funkcionisati", rekao je Abazi.  

Pročitajte OVDE kakav plan Brisel iznosi 5. februara za proširenje EU.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA