Najnovije

"GARDIJAN": SAD imaju dugu istoriju političkih ubistava, ali je drska egzekucija Sulejmanija potpuno jedinstvena!

SAD imaju dugu istoriju političkih ubistava, ali ubistvo komandanta iranskih snaga "Kuds" Kasema Sulejmanija jedinstveno je, ne samo u metodi, već i u drskosti egzekucije uz potpuno zanemarivanje pravnih aspekata ili ljudskih humanih posledica, piše list "Gardijan".

Kasim Sulejmani (Foto: Jutjub)

List navodi da SAD veće decenijama primenjuju različite složene tehnike ubistava od trovanja prvog premijera Konga Patrisa Lumumbe šezdesetih godina prošlog veka, do pokušaja ubistva lidera Kube Fidela Kastra, takođe, trovanjem.

"Gardijan" piše da je ubistvo generala Sulejmanija posebno samo po sebi po drskosti.

- Sama metoda i nije toliko bitna, jer šta znači žrtvi ako je spaljena kao Solejmani ili pogubljena nakon puča koji je izrežirala CIA, kao što je bio slučaj sa iračkim liderom Abdulom Karimom Kasemom 1963. godine - navodi britanski list.

Čarls Lister sa Instituta za izučavanje Bliskog istoka u Vašingtonu kaže da SAD nemaju praksu ubijanja viših državnih zvaničnika na otvorenom, kao što je slučaj sa Sulejmanijem, koji je bio druga najmoćnija figura u Iranu nakon vrhovnog vođe.

"Tvitovi" u kojima američki predsednik Donald Tramp likuje nakon ubistva Sulejmanija u kombinaciji sa skoro nikakvim pokušajem da se opravda ovaj čin bilo u okviru domaćeg ili međunarodnog prava, rezultirali su time da su SAD optužene za iste zločine za koje krive svoje neprijatelje.

Politički analitičar Viping Narang rekao je da ovo "ubistvo nije bilo zastrašivanje, već odsecanje glave".

U proteklih pola veka nije bilo manjka američkih intervencija i pokušaja, u nekim slučajevima uspešnih, da se uklone strani protivnici putem sumnjivih pravnih ili etičkih osnova.

List podseća da su SAD same priznale da su čak osam puta pokušale da ubiju Kastra, iako je stvaran broj verovatno mnogo veći.

Vilijem Blum, autor knjige "Ubijanje nade:Intervencije američke vojske i CIA od Drugog svetskoj rata", ukazuje na niz američkih grehova od invazija, bombardovanja, zbacivanja vlada, ubistava, mučenja i odreda smrti. "To baš nije lepa slika", rekao je autor knjige.

CIA je bila toliko besna šezdesetih i sedamdesetih godina da je 1975. godine crkveni odbor istraživao veliki broj pokušaja ubistava stranih lidera uključujući Lumumbu, Rafaela Truhilja iz Dominikanske Republike, Ngoa Dina Dijema iz Vijetnama i Kastra.

Na kraju je tadašnji predsednik DŽerald Ford zabranio američko učešće u političkim ubistvama, međutim, zabrana nije trajala drugo.

- SAD su od 1976. godine angažovane ili su optužene za pokušaje uništenja stranih lidera - podseća list i dodaje da je bivši predsednik Ronald Regan pokrenuo bombaške udare na libijskog vođu Moamera Gadafija.

Severna Koreja nedavno je saopštila da je CIA pokušala da ubije njenog lidera Kim DŽong Una.

Međutim, većina intervencija u novijoj istoriji bile su prikrivene i tajne, a u slučaju da su bile javne obično su mete bili akteri koji deluju u milicijama ili militantnim grupama kao što je "Islamska država".

Nasuprot tome, sve do Trampa, SAD su izbegavale otvorene napade na državne aktere koji su povezani sa suverenim režimima, pa je slučaj Sulejmanija presedan.

Pročitajte OVDE   kakvog to đavola isteruju Francuzi.

Izvor: Blic/Gardijan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA