Najnovije

NOVA ŠIPTARSKA PROVOKACIJA STIŽE IZ PRIŠTINE! Edita Tahiri želi dogovor sa Srbijom, ali uz uzajamno priznanje, ratne reparacije...

Konačan dogovor između tzv. Kosova i Srbije trebalo bi da bude mirovan, u postojećim granicama, i da uključuje ratne reparacije i sukcesiju, izjavila je bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri.

Edita Tahiri (Foto: Jutjub)

Mediji u Prištini podsećaju da su takse koje su uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine zaustavile pregovarački proces, te da niti jedan sastanak nakon toga nije održan.

Iako su međunarodni predstavnici više puta pozivali na ukidanje taksi i nastavak dijaloga, kosovska strana nije ukinula takse, što je bio uslov Beograda za nastavak pregovora.

Tahiri je ukazala da predsednik nema ovlašćenja da vodi dijalog sa Srbijom i da je Haradinajeva vlada prekršila Ustav jer nije iskoristila svoje pravo da vodi taj dijalog.

"Skupština tzv. Kosova je ta koja bi trebalo da odredi delegaciju za dijalog sa Srbijom", navela je ona.

"Sada se dijalog mora zasnivati na mirovnom sporazumu, na međusobnom priznanju dve države u postojećim granicama, ali se mora u obzir uzeti i ratna odšteta i sukcesija", rekla je Tahiri.

Prema njenom mišljenju, moraju postojati garancije, a to je pre svega uzajamno priznavanje koje osigurava da se sukob ne obnovi i da se uspostavi trajni mir.

Tahiri smatra da bi tzv. Kosovo u konačnom sporazumu trebalo da traži jednu osminu bogatstva bivše Jugoslavije, jer je bio deo te federacije.

"Tzv. Kosovo bi u pregovorima trebalo da traži jednu osminu bogatstva bivše Jugoslavije, jer je osnivanje tzv. države Kosovo jedan od glavnih razloga raspada bivše Jugoslavije, u kojoj je bilo osam saveznih jedinica. Tzv. Kosovo je bilo jedna od njih. To bi bili ključni principi koji bi rezultirali trajnim mirovnim sporazumom i zatvorili poglavlje neprijateljstva ne samo između tzv. Kosova i Srbije, već i između albanskog i srpskog naroda", navela je Tahiri.

Ona smatra da SAD i EU moraju biti posrednici u dijalogu.



Pročitajte OVDE koga obučava ubica Zorana Đinđića.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA