Najnovije

ĐORĐE MAMULA ZA PRAVDU: Pretprazičan dan

Šah je usavršen. Pioni sami skaču na svoja mesta. Vlada Bulatović Vib, KORAK NAZAD,1976.  

Đorđe P. Mamula (Foto: Pravda

Piše: Đorđe P. Mamula

Prema Ustavu Crne Gore, kao i u drugim civilizovanim državama, crkva (verske zajednice) je odvojena od države. Međutim, izgleda da  se tamo državi neodvaja od crkve. Naprotiv, čini se,  da bi se  država sjedinila sa crkvom i   stvorila novu. Te zamisli se teško uklapaju u Pravoslavno kanonsko pravo. Ali, ako vlast Boga doživljava kao konkurenta i tenovine su moguće.

Iz „Apela 88“  bi   jedan  deo potpisnika, mogao da sastavi   polovinu nekadašnjeg Predsedništva SFRJ i da nam objasni šta je sa tim nasledstvom koje su  tako velikodušno ostavili na uvid i ocenu budućim generacijama. Naime jedan od potpisnika je poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić.

NJegova izjava u saboru oktobra 1991. je glasila: "Mislim da sam obavio zadatak, Jugoslavije više nema, i hvala vam lijepo."

Posle donošenja „Deklaracije o položaju i imenu hrvatskoga jezika“ 1967, Mesić ju je javno osudio u govoru pred Saborom, gde je njene sastavljače prozvao kao: „političke diverzante koji razaraju temelje Jugoslavije“.

Mesić jeinače podržao MASPOK,masovni nacionalistički pokret ili pak nacionalni. Zbog organizacije pokreta osuđen je na godinu dana zatvora.
Vrlo je  poznata njenjgova izjava „daSrbi mogu odnijeti u Srbiju samo blato koju su donijeli na opancima“.

Posredstvom Evropske zajednice,Mesić je ipak postao predsednik Predsedništva SFRJ.
Jedan od njegovih bisera glasi:

„Hrvati su dva puta pobjedili u Drugom svjetskom ratu. Prvi put 10. 4. 1941. kada su proglasili NDH, a drugi put, jer su se 1945. našli sa saveznicima za pobjedničkim stolom.“
Mesić je sredinom januara 2009, objavio da bi on u slučaju da Republika Srpska održi referendum kojim bi se narušio Dejtonski sporazum, poslao vojsku u Republiku Srpsku a posebno u koridor oko Brčkog, da preseče BiH. Predsednik Srbije Boris Tadić je vrlo otvoreno ocenio da su izjave Stjepana Mesića pretnja po bezbednost regiona i ratno huškanje i najavio da će to izneti pred Savet bezbednosti UN, dok je novi predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio da slanje vojske u susednu zemlju neće bitipolitika.

Nevladina organizacija „Kroacija libertas“ je  januara 2011. protiv  Mesića podnela krivičnu prijavu za govor mržnje u sredstvima javnog informisanja, kao i  za podsticanje na rat i ratne sukobe. Jedan od razloga za tužbu je i Mesićeva izjava 8. februara 2010. godine u kojoj je naglasio da će da pošalje Vojsku Republike Hrvatske da napadne Republiku Srpsku, u slučaju da se stanovništvo Republike Srpske na referendumu izjasni za nezavisnost.

Ujedno Stjepan Mesić je imao manju ulogu ustaškog oficira u filmu: „Ne okreći se sine“, Branka Bauera.

Nedavno je  Mesić izjavio i da je Jasenovac bio  samo radni logor.

Jedan od potpisnika (koji nije bio član Predsedništva) je  i Budimir Lončar, ministar spoljnih poslova u vladi Ante Markovića. Od 2004. do 2010. godine, bio je savetnik predsednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Budimir Lončar 1979.,  je imenovan  u Vašingtonu, SAD, gdje ostaje do 1984., što je bilo jako važno u procesu sticanja hrvatske nezavisnosti. Ponikao je  u OZNI I UDBI.Bio je šef zadarske UDBE. Godine 1966.g. je država ocenila da je državna bezbednost bila sila iznad društva.

Smatran je ”hrvatskim kadrom” u federalnoj vladi Ante Markovića.  Prvi hrvatski predsednik, Titov omiljeni general Franjo Tuđman ga je podržao na toj funkciji i obilato koristio Lončarove informacije.

Vrlo bitnim će se pokazati Lončarovo lobiranje na sednici Saveta bezbednosti UN-a 25. septembra 1991., kojem je predsedavala Francuska. Bez te sednice ne bi došlo do rada Badinterove komisije i priznanja hrvatskih granica. Lončaru je na tome čestitao i sam Tuđman.

Raif Dizdarević iz BiH bio je oficir OZNE, pa službenik UDBE, potom prelazi u spoljne poslove, službuje  u ambasadama Jugoslavije i na kraju postaje predesdnik Predsedništva Jugoslavije.
Bogić Bogićević, bio je član Predsedništva države, a 1990.g.  izabran je za predsednika Saveta za  zaštitu ustavnog  poretka. Sprečio je izglasavanje vanrednog stanja marta 1991.g., posle pobune građana 9.03. 1991.g. a protiv Miloševića. Ipak, polovično  Predsedništvo je zavelo vanredno stanje. Tenkovi su prvo izvedeni na Beograd, kada su se  demonstranti   već povukli sa ulica.
I četvrti, Milan Kučan.

Zanimljivo da posle  dugog bavljenja politikom još nisu stigli sve da kažu. Takođe nije jasno kada su ta četvorica političara govorila istinu : onda ili sada, onda ili sada, u potpisanom „Apelu 88“.Čitali su izveštaje tajnih službi kao kolektivni šef države, njih osmorica. I?  Kada su se povukli sa funkcija u zemlji se počelo dešavati ono što je samo za njih pisalo u strogo poverljivim izveštjima službi. Šta su uradili? Zašto su ostajali na funkcijama do poslednje, inače velike plate? Čudi, da nisu rekli da smo svi odgovorni.

Zar ostavka i za njih nije bila moralni čin? Ako su već bili toliko nemoćni, pred vojnom kamarilom koja je od 1970.g. preuzela vlast isplaćujući Titu i mesečnu platu predsednika. Nisu mogli da se dogovore ko će poslednji ugasiti svetlo. Toliko su bili podeljeni. Nadživeli su svoju  politiku i sad bi još nešto da kažu. Nisu više na vlasti, nema više vožnje službenim mercedesima, a službene limuzine su najjeftinije. Nema više personala u njihovim kabinetima, ni sekretarica, ni kabinetske kafe uz čitanje jutarnje štampe, letovanja na Brionima, velikih stanova i jedne plate na ruke, a druge na račun.

Verovatno i da je  Vojska preuzela  čvršće vlast posle masakra u paraćinskoj  kasarni 1987.g., koji je po svemu sudeći ostao bez sudskog epiloga, a pred  Osmu sednicu septembra te godine.  Posle toga general  Nikola LJubičić  je postao  neuspešna kopija poljskog generala Vojćeha Jaruzelskog do NATO bombardovanja.

U intervijuu TV N1, politikolog, doktorand na FPN, Boban Stojanović, ističe  kao da odgovara potpisnicima „Apela 88“: „Ne verujem u sukob predsednika Crne Gore i Srbije Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, postoje sumnje da su čitava situacija i tenzije koje su nastale zakuvane u jednoj kuhinji - Bebe Popovića, koji je politički savetnik i Đukanovića i Vučića“, kaže politikolog Boban Stojanović. "Ne mogu da tvrdim da je sve inscenirano, vreme će pokazati, ali ima osnova da se tako misli“, dodaje. Kaže i da populistima u regionu kada zatreba skok rejtinga, oni raspiruju međunacionalnu mržnju.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne ide u  posetu Crnoj Gori. O poseti je  razgovarao i sa patrijarhom srpskim g. Irinejom.  Tokom dana je dobio blagoslov  patrijarha, a sutra ujtru su se dogovorili da ipak neode, jer je Mitropolija bila izgleda  i neumoljiva i ubedljiva.Za to vreme  u Crnoj Gori se iz dana  u dan održavaju protesti protiv tek usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, a u Beogradu je  spaljivana zastava  Crne Gore na jarbolu Ambasade te države.

"U neki suštinski sukob Vučića i Đukanovića ne verujem, postoji popriličan broj stvari koje ih spaja, verujem da lično imaju izuzetno dobre odnose, kada smo ih viđali na nekim međunarodnim skupovima, imali su prilično srdačan odnos. Ne postoje te zvanične posete, međutim, da li su uopšte i bile potrebne", upitao je Stojanović u Novom danu.

"Meni govori ta teza, ako je Beba Popović medijski savetnik i jednogi drugog, verujem da radi dva posla odjednom sa ovim - jača poziciju Mila Đukanovića, a sa druge strane, znamo da postoje veze između Bebe i Vučića. Možda je sve zakuvano u jednoj kuhinji, da bi se rešila dva udarca. Idu izbori i tamo i ovde, ne bih isključio tu opcijiu, teza postoji, ne mogu da tvrdim da je sve iscenirano, ali vreme će pokazati da li je tako, a ima osnova da se tako misli", naglasio je Stojanović.

On navodi i da u Crnoj Gori postoji jezički, etnički i verski rascep između onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i onih koji za sebe kažu da su Srbi.

Nemački list „Špigl“ domeće da protesti zbog Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori ne jenjavaju. Pritom se ne radi samo o crkvenoj imovini: predsednik Đukanović svesno podstiče sukobe, ocenjuje Špigel u tekstu pod naslovom „Milovi trikovi“.

„Ali u zemlji vlada veliko nezadovoljstvo zbog njegove korumpirane i feudalističke vladavine. Verovatno je to razlog zbog kojeg taj stabilokrata ovih dana demonstrira da bez njega Crnoj Gori preti haos“, ocenjuje novinar Keno Fersek u tekstu za internet izdanje nemačkog magazina Špigel.
Novi Zakon o slobodi veroispovesti propisuje da crkve u Crnoj Gori moraju pružiti dokaz o vlasništvu nad zgradama i zemljištem koje su posedovale pre 1918. godine.  Bez dokaza, toj imovini preti eksproprijacija. „Ta odredba je prevashodno usmerena protiv uticajne Srpske pravoslavne crkve u državi, a kojoj pripada većina vernika u Crnoj Gori“, piše Špigel.

„Srpskoj pravoslavnoj crkvi će biti teško da pruži dokaze o vlasništvu mnogih starih imanja, jer su moderni katastri u regionu uglavnom uvedeni tek posle 1918. Iako su međunarodna tela poput Saveta Evrope izričito zatražila od crnogorske vlade da zakon struktuira u konstruktivnom dijalogu, sa svima koji su pogođeni, kontroverzna odredba je ipak zadržana u u zakonu.“Zaključuje „Špigl“.

Barski biskup je zaključio da je sporni Zakon o slobodi veroispvesti donet  za vreme blagih dana. Sveta stolica je istakla da je  spomenuti zakon neprihvatljiv.

Episkop Joanikije je naveo da ne može država da stvara crkvu i da je to protivno Crkvenom pravu. Jasno je da  ni Kralj Nikola  nije mogao da Ustavom iz 1905.g.,krunisan u Dečanima, predvidi da je Crkva autokefalna. Autokefalnost  se dobija od  viših crkvenih vlasti ili foruma, a ne od države.
Venecijanska komisija, ili kako glasi puni naziv, Evropska komisija za demokrtiju putem prava je   savetodavno telo Saveta Evrope, koje se bavi ustavnim  i izbornim pravom, je ocenila da je Zakon sporan. Ta komisija daje savete u okviru nadležnosti državama članicama Saveta Evrope, a samo članstvo je pretpostavka da je država  demokratska.

Mitropolitu crnogorsko-primorskom je upućena je poslednja opomena.

Ministarstvo spoljnih poslova u Rusiji ocenjuje da je crnogorski zakon ’napad na jedinstvo pravoslavlja’“, navodi se na kraju teksta koji objavljuje Špigel.Inače  i Kneževina i Kraljevina Crna Gora je bila na budžetu Carske Rusije.

Citirani Boban Stojanović je  u emisiji TV N1 rekao da će na kraju Crna Gora izgubiti spor pred  Evropskim sudom u  Stazburu.

Pročitajte OVDE šta je patrijarh Irinej poručio crnogorskim vlastima.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA