Najnovije

ŠTA JE PRETHODILO UBISTVU SULEJMANIJA? Pentagon je Trampu stavio nekoliko predloga na sto, a američki predsednik je uradio ovo...

Visoki američki zvaničnici predstavili su predsedniku Donaldu Trampu niz mogućih reakcija na nasilne incidente u Iraku koji su u poslednje vreme izvedeni uz podršku Irana, ali su se zapanjili kada je izabrao najradikalniju opciju.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Kada su mu, kao jednu od mogućih opcija, predložili ubistvo generala Kasema Sulejmanija, nisu verovali da će se on odlučiti za tako ekstremno rešenje.

Američki mediji navode da je uobičajeno da zvaničnici Pentagona predstavljaju predsedniku ekstremna rešenja kako bi u odnosu na njih druge varijante delovale razumnije.

Mada je Tramp prvobitno odbacio prelog za Sulejmanijevo ubistvo 28. decembra, razbesneo se kad su pripadnici milicija, koje podržava Iran, napali američku ambasadu u Iraku, izveštava “Njujork tajms”, pozivajući se na Pentagon i zvaničnike Trampove administracije. A onda je drugog januara šokirao zvaničnike Pentagona kada je izabrao najradikalnije rešenje.

Kasnije je Trampova administracija pravdala napade tobožnjim Sulejmanijevim planiranjem napada koji "samo što se nije bio dogodio", ali se navodi da unutar administracije nije postojala saglasnost o tome.

Jedan od američkih zvaničnika rekao je da nije bilo dokaza o planiranom napadu i da je Sulejmani verovatno “obavljao redovne aktivnosti”.

Posle Sulejmanijeve smrti tenzije između SAD i Irana dramatično su eskalirale, a visoki iranski komandant upozorio je u petak da već imaju spremnih 35 mogućih meta za protivnapad, te da će verovatno napasti američke brodove u Ormuskom moreuzu, Omanskom zalivu i Persijskom zalivu.

Tramp je na Tviteru upozorio Iran da ne preduzima mere odmazde, zapretivši da su Sjedinjene Države odabrale 52 mete udara - po jednu za svakog od 52 Amerikanca koji su tokom talačke krize 1979. više od godinu dana držani u američkoj ambasadi u Teheranu. On je takođe zapretio da je reč o metama od veoma visokog značaja za Iran i iransku kulturu.

“Ti ciljevi i sam Iran biće pogođeni vrlo brzo i vrlo žestoko. SAD ne želi nove pretnje!”, napisao je američki predsednik.

Pročitajte OVDE zašto međunarodna koalicija na čelu sa SAD menja strategiju na Bliskom istoku.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA