Najnovije

GRANATIRANA AMERIČKA BAZA! Iran započeo operaciju "Mučenik Sulejmani"! Hitan sastanak u Beloj kući! I tako je počelo! (FOTO/VIDEO)

Iranske snage ispalile su večeras projektile na dve vazduhoplovne baze u Iraku u kojima su smeštene američke snage u okviru akcije koja se može okarakterisati kao najavljena odmazda za ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija prošle nedelje u Bagdadu, piše "Gardijan". Raketni napad na najmanje dve vazdušne baze potvrđen je i iz Pentagona. Podataka o eventualnim žrtvama i ranjenima još nema.

Ilustracja (Foto: pixabay. com)

Američka vojna baza Al-Asad u Iraku zasuta je raketnim napadom u noći utorak na sredu, prenosi Bi Bi Si, pozivajući se na američke izvore. Baza u kojoj su smešteni američki vojnici i pripadnici snaga američke koalicije je pod raketnim napadom, ali trenutno nema informacijama o žrtvama i šteti!

Vojni kompleks, smešten u provinciji Anbar, pogodilo je najmanje deset raketa.

Oko 2 sata po centralno-evropskom vremenu Iran je lansirao i drugi raketni talas, usmeren ka američkim bazama u regionu, prenosi Raša tudej.

Pentagon je potvrdio napad, kao i to da su balističke rakete lansirane iz samog Irana.

I portparolka Bele kuće Stefani Grišam potvrdila je da je bilo napada.

- Svesni smo izveštaja o napadima na snage SAD u Iraku. Predsednik je o svemu obavešten, pažljivo se prati situacija i u toku su konsultacije sa timom za nacionalnu bezbednost - rekla je ona.

Državni sekretar Majk Pompeo i ministar obrane Mark Esper stigli su u Belu kuću, javljaju američki mediji.

Iranski državni mediji takođe prenose da je napad pokrenula Islamska revolucionarna garda i tvrde da je reč o osvetničkoj operaciji kojom odgovaraju na američki atentat na generala Kasima Sulejmanija!

Revolucionarna garda je upozorila sve okolne zemlje da će se naći na meti napada ukoliko iz njih američke snage budu pokretale napade.

- Islamska revolucionarna garda je objavila da je više projektila lansirano prema iračkoj bazi Al-Asad, u kojoj su stacionarne američke trupe. Reč je o osvetničkoj operaciji za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija. Akcija se zove “Mučenik Sulejmani”, a napad je lansirala vazdušna divizija Revolucionarne garde, objavila je večeras iranska državna televizija, prenosi Asošiejted pres.

Američki ministar odbrane Mark Esper pozvao je iranskog premijera, tvrdi Si En En pozivajući se na diplomatski izvor. Bilo je poteškoća s uspostavljanjem kontakta, ali kontakt je, navodi Si En En, uspostavljen. Ipak, nije jasno da li je komunikacija ostvarena s iranskim premijerom ili s nekim drugim s iranske strane.

Američki izaslanik za Iran, Brajan Huk, u vreme napada je govorio na događaju u Los Anđelesu kada su mu predali papir na kom je bila vest o napadu.

Iranci potvrđuju da su lansirali desetak projektila, a Revolucionarna garda je u međuvremenu izdala i saopštenje u kom upozorava Amerikance i njihove saveznike da ne odgovaraju na ovu akciju. U istoj poruci zapretili su i Izraelu.

- Bude li još američkih napada, uslediće će naši novi razorni odgovori, upozorava Teheran.

Iz Pentagona su saopštenjem potvrdili napad.

- Oko 17:30 po istočnoameričkom vremenu (23:30 po srpskom) Iran je lansirao više od 12 balističkih projektila usmerenih protiv američkih i koalicionih snaga u Iraku. Jasno je da su ovi projektili lansirani iz samog Irana, a ciljali su najmanje dve iračke baze u kojima je stacionirano američko i koaliciono vojno osoblje, navode u Pentagonu tvrdeći da je osim baze An-Asad napadnuta i baza Irbil.

U Vašingtonu kažu da još prikupljaju informacije o šteti.

Razmena pretnji

Do napada je došlo dan nakon nakon što su predsednik SAD Donald Tramp i iransko rukovodstvo razmenili pretnje odmazdama.

Baza pod kontrolom snaga sirijskog predsednika prethodno je bila meta milicije koju podržava Iran, čiji su napadi na američke trupe u Iraku bile okidač za obostrane akcije koje su kulminirale napadom dronom u kom je ubijen Sulejmani.

Vazduhoplovna baza Al-Asad najveća u iračkoj proviniciji Anbar. Prema zasada nepotvrđenim informacijama, u njoj se nalazi 5.000 vojnika i veliki broj borbenih aviona. Bazu je pre dve godine posetio Donald Tramp.

Ranije danas, zvaničnici iz Teherana poručili su da se razmatra čak “13 osvetničkih scenarija” nakon Sulejmanijevog ubistva, a da bi čak i najograničenije opcije bile “istorijski košmar” za SAD.

- Američke baze, njih 27, koje su najbliže iranskoj granici već su pod uzbunom. Oni znaju da će odgovor uključiti rakete srednjeg i dugog dometa - rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Irana Ali Šamkani za agenciju Tasnim, a prenosi “Gardijan”.

Tramp: Potpuno smo spremni

Američki predsednik Donald Tramp odgovorio je na te pretnje Irana na pres konferenciji u Beloj kući rečima da je Amerika “potpuno spremna”.

- Potpuno smo spremni. I ne samo to, nego smo spremni i da napadnemo ako budemo morali - naveo je Tramp.

Međutim, Tramp je, po svemu sudeći, ublažio prethodne pretnje da će meta biti i iranska kulturna dobra, što je potencijalni ratni zločin.

- Ako zakon tako nalaže, ja volim da poštujem zakon - rekao je Tramp, ali je dodao: - Oni ubijaju naše ljude, raznose naše ljude, a onda mi moramo da budemo krajnje pažljivi prema njihovim ustanovama kulture. Ali, nemam ništa protiv... Reći ću samo ovo: ako Iran uradi bilo šta što ne bi trebalo da uradi, pretrpeće zbog toga posledice i to veoma jake - kazao je Tramp.

Savetnik vrhovnog vođe Irana Said Halili objavio je sliku iranske zastave nekoliko trenutaka nakon višestrukih napada na američke vojne lokacije. Čini se da ovo predstavlja odgovor tvitu Donalda Trampa, koji je nakon ubistva Sulejmanija na istoj društvenoj mreži okačio sliku američke zastave.

Ovo su trampove 52 mete u Iranu, više o tome OVDE.

Izvor: Kurir/Blic/Bi Bi Si/Si En En

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA