Najnovije

Kako je Vučićev šofer postao milioner (FOTO)

Imovinska karta novog saradnika Vlade Srbije i direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Dejana Matića, svojevremeno je bila glavna tema medija, upravo zbog činjenice da je u roku od samo šest meseci od kako je stupio na mesto predsednika opštine Zemun, višestruko uvećao svoju imovinu i praktično postao milioner.

Aleksandar Vučić. (Foto: predsednik.rs)

Kako prenose mediji, Dejan Matić je friško izabran za rad pri Vladi Srbije, na mestu novog direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, a njegov put do nove funkcije pomalo podseća na televizijsku sapunicu u kojoj se svi snovi ispunjavaju.

Kako drugačije objasniti da nekadašnji vozač, za samo nekoliko godina sedne u fotelju jedne ovako važne institucije.

Vrtoglavi uspon

Matićeva politička karijera razvija se bukvalno vrtoglavom brzinom. Kako su iz svojevremeno govorili u Srpskoj radikalnoj stranci, Matić je bio lični vozač Aleksandra Vučića iz vremena dok je bio član ove partije. Prelaskom u SNS počinje njegov politički uzlet. Vrlo brzo dospeo je ni manje ni više nego baš na čelo opštine Zemun, kojom su radikali svojevremeno vedrili i oblačili.

Ubrzo nakon toga postavljen je i za člana Upravnog odbora Agencije za privredne registre, nakon čega je pokret Dosta je bilo protiv njega podneo tužbu Upravnom sudu, sa zahtevom da se naloži Vladi Srbije da javno objavi poslovnu biografiju Dejana Matića.

Ipak, mnogo veći skandal od njegovog uspona u politici, izazvao je njegov uspon u imovinskoj karti. Za svega pola godine Matić je u nju nagurao imovinu vrednu nekoliko miliona.

Od Juga do milionske imovine za šest meseci

Tadašnji predsednik opštine Zemun je, naime, za pola godine provedenih na ovoj funkciji kupio dve kuće, niz raznih objekata i preko šest hektara zemlje.

U trenutku kada je postavljen za predsednika opštine Zemun 4. jula 2013, Matićeva imovinska karta bila je prazna čitavih mesec dana. Matić nije prijavio nikakvu imovinu u imovinskoj karti podnetoj Agenciji za borbu protiv korupcije 6. avgusta 2013. godine. Već 30. januara 2014. situacija se drastično menja, pa je Agenciji prijavio čak 18 nekretnina.

U tom trenutku u medijima se postavljalo pitanje kako je to moguće, kada se Matićeva primanja nisu mnogo uvećala u odnosu na period kada je obavljao funkciju pomoćnika predsednika, dakle svega nekoliko meseci ranije. Pisalo se da je kao pomoćnik primao platu u iznosu od 100.822 dinara, a stupanjem na novu funkciju ona je iznosila 123.082 dinara.

Razlika od svega nešto više od 20.000 dinara svakako nije mogla da pokrije kupovinu dve kuće ukupne površine od skoro 300 kvadratnih metara, četiri njive, šumu, pašnjak i livadu, kao i objekat od 146 kvadrata.

Da stvar bude zanimljivija, pre nego što je uopšte došao na javnu funkciju, krajem 2009. godine kada je postavljen za pomoćnika predsednika opštine Zemun Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je samo automobil “Jugo”.

Ironija je da će Matić sada baš odlučivati i o kupovini automobila za potrebe Vlade Srbije, čime se između ostalog bavi Uprava za zajedničke poslove republičkih organa na čije je čelo došao.

Korona ponovo preti, a šta bi mogle da budu nove mere? Više o tome OVDE.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA