Najnovije

KOSOVO ILI KRAJINA: Na šta liči sukob u Nagorno-Karabahu?

Istraživač odnosa na Kavkazu Aleksandar Gajić kaže da se analogije sa sukobom oko Nagorno-Karabaha mogu mnogo snažnije povući sa situacijom u Hrvatskoj, tokom rata i raspada bivše Jugoslavije.

Nagorno-Karabah (Foto: Jutjub)

„Srpska situacija u Republici Srpskoj Krajini, kada Hrvatska proglašava ocepljenje od SFRJ, i podrška srpske i federalne vlasti je veoma slična situaciji na Južnom Kavkazu u vreme raspada SSSR - jedino su sukobi Jermena i Azera počeli ranije, još 1987. godine

„Karabah je pokrajina koja je od kasne Antike naseljena Jermenima, ali je pod Turskim carstvom promenila etničku strukturu i naseljena je Azerima."

Republika Srpska Krajina bila je nepriznata državna formacija nastala na prostoru Hrvatske za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji, na teritoriji Banije, Like, Korduna i Severne Dalmacije.

Gajić kaže da je oblast za kratko vreme menjala administrativne upravljače.

„Formiranjem SSSR, Karabah je isprva bio smatran delom Jermenije, ali je naknadno doneta odluka da bude autonomna oblast u okviru Azerbejdžana - da bi se na taj način primirilo lokalno azerbejdžansko stanovništvo.

„Tokom 1980-tih godina, Jermeni pišu peticije Moskvi i žale se na diskriminacije, pritiske pri zapošljavanju jer su Azeri brojem nadvladali."

Ipak, Gajić ukazuje i na jednu važnu razliku - pre svega, u ustavnim okvirima.

„Po sovjetskom Ustavu, autonomne oblasti imale su mogućnost izdvajanja iz federalne jedinice u kojoj se nalaze, što Ustav SFRJ nije dozvoljavao - dozvoljavao je samo pravo na izjašnjenje konstitutivnih naroda.

„Albanci na Kosovu i Metohiji nisu imali status naroda nego narodnosti - kada je Badinterova komisija konstatovala raspad Jugoslavije, niko nije osporavao da je Kosovo i Metohija autonomni deo Srbije, a secesija je izvršena međunarodnom intervencijom, osam godina kasnije", pojašnjava Gajić.

Šta su ruski ratni reporteripronašli u Nagorno-Karabahu, pogledajte OVDE.

Izvor: Bi-Bi-Si na srpskom

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA