Najnovije

NEMA RAZGOVORA U ZATVORU: Lukašenko pružio ruku pomirenja opoziciji, ali Tihanovska odbija dijalog! (VIDEO)

Iznenadna poseta predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka svojim političkim protivnicima u pritvoru, po mišljenju analitičara predstavlja njegov pokušaj da započne dijalog i smanji tenzije u zemlji, dok opoziciona liderka Svetlana Tihanoska poručuje da nema dijaloga u zatvorskoj ćeliji.

Aleksandar Lukašenko. (Foto: ria.ru)

Lukašenko se juče sastao sa 11 uhapšenih predstavnika opozicije uključujući bivšeg predsedničkog kandidata Viktora Babarika, kako bi razgovarali o ustavnim reformama.

-Ustav ne može da se piše na ulicama- rekao je Lukašenko napominjući da zemlja živi pod motom "dijalog sada!".

Lukašenko je izjavio da je u istražnom zatvoru sa predstavnicima opozicije razgovarao četiri i po sata, a na fotografijama i snimku vidi se kako svi sede za stolom.

Novinska agencija Belta prenela je da je cilj beloruskog predsednika da sasluša svačije mišljenje, kao i da su učesnici zajednički odlučili da detalje razgovora drže u tajnosti.

Među sagovornicima bili su bivši direktor Belgazprombanke Viktor Babariko i njegov sin Eduard, članica prezidijuma opozicionog Koordinacionog saveta Lila Vilasova i koordinator opozicionih štabova, biznismen Jurij Voskresenski, politicki spin-doktor Vitalij Škljarov i drugi.

Neki drugi opozicionari ocenjuju da Lukašenkova poseta pokazuje njegovu slabost. Liderka opozicije Svetlana Tihanovska koja je u egzilu u Litvaniji posle sastanka napisala je na društvenim mrežama da je Lukašenko "priznao postojanje političkih zatvorenika koje je nekad zvao kriminalcima. Ovaj događaj je rezultat našeg pritiska".

-Nema dijaloga u zatvorskoj ćeliji – dodala je ona.

Posmatrači ocenjuju da je Lukašenkova poseta deo njegovih napora da oduzme snagu demonstrntima nudeći reforme kao što je predlog izrade novog ustava.

-Posle dvomesečnih protesta i teških represija, Lukašenko nastoji da smiri situaciju - ocenjuje Valeri Karbalevič, nezavisni političar ekspert iz Minska.

Jermeni raketirali grad u dubini teritorije Azerbejdžana! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA