Najnovije

SADA JE JASNO! Predsednik parlamenta najavio: Evo kada će se rešiti pitanje Zakona o slobodi veroispovesti

Predsednik parlamenta Aleksa Bečić očekuje da do kraja sedmice bude završeno formiranje svih poslaničkih klubova, nakon čega se stiču uslovi za početak praktičnog rada najvišeg zakonodavnog doma.

Aleksa Bečić. (Foto: skupstina.me)

- Nadam se da će se ovaj proces konstituisanja završiti zaključno sa ovom sedmicom da bi samim početkom nastupajuće sedmice imali i konsultacije, nakon toga u kratkom roku i predlog svih klubova poslanika o članovima Administrativnog odbora tako da što se mene tiče intencija će biti da to bude što je pre moguće - kazao je Bečić.

Potom bi Administrativni odbor trebalo da utvrdi predlog odluke o izboru svih ostalih odbora. Dosada je formirano osam poslaničkih klubova :

DPS-ov, Demokratskog fronta, koji čine Nova sprska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora I Radnička partija , Klub poslanika Pokreta za promjene, potom Socijalističke narodne partije, kao i klubovi lista "Crno na bijelo" koju predvodi URA, Demokrate - Demos - "Mir je naša nacija" te klub u kome su poslanici SDPa - Albanske koalicije "Jednoglasno" i Socijaldemokrata.

Zasad se ne zna kom klubu će se priključiti Nik Đeljošaj iz Albanske koalicije "Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu", Ujedinjena Crna Gora i još neke manje partije. Klub još nije formirala ni Bošnjačka stranka, koja ima tri poslanika, pa to može uraditi samostalno.

- Posla je dosta pred nama i zato se ja zalažem da budemo najefikasniji mogući - kazao je Bečić.

Evropska komisija je u poslednjem izvještaju o Crnoj Gori, objavljenom ove sedmice,sugerisala novom parlamentu da pronađe široki međustranački i društveni konsenzus i da u praksi pokaže posvećenost crnogorskom programu reformi EU, prije svega u poglavljima 23 i 24.

EK pre svega traži aktivno i konstruktivno učešće svih partija kako bi se poboljšala parlamentarna odgovornost i nadzor izvršne vlasti.

U tom delu Bečić poseban značaj vidi u kontrolim konsultativnim saslušanjima u parlamentu, ali i moguću tačku spoticanja.

- Vi imate i zanimljivih momenata u svemu tome, kod parlamentarnih istraga i formiranja anketnih odbora. Po poslovniku je predsednik anketnog odbora iz opizicije, sada imate ovaj momenat tranzicije, same kohabitacije tako da može biti mnogo zanimljivosti - kazao je Bečić.

Uprkos svemu, Bečić očekuje konstruktivnu saradnju svih političkih aktera. Ima i jasna očekivanja od toga šta bi trebalo da bude tema prvi skupštinskih sednica koje očekuje u drugoj polovini oktobra.

- Pomirenje CG i zatvaranje onih pitanja koja su nas opterećivala, posebno kada govorimo o Zakonu o slobodi veroispovesti, ekonomske reforme i sve ono što očekujemo kao akciju od same Vlade i naravno stvaranje preduslova za borbu protiv korupcije i kriminala - kazao je predsednik Parlamenta Crne Gore.

Iako Skupstina s radom može početi i prije formiranja Vlade, što ranije konstituisanje izvršne vlasti doprinijelo bi svakako efikasnijem sprovođenju već postavljenih ciljeva nove većine.

Jermenci obaraju dronove i uništavaju oklopnu snagu Azerbejdžanaca! Više o tome OVDE.

Izvor: vijesti.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA