Najnovije

MOSKVA NAPALA TIRANU I PRIŠTINU: Mir i stabilnost na Balkanu upitni

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je, povodom zajedničke sednice vlade Albanije i vlade tzv. Kosova održane 2. oktobra u Tirani, da Tirana i Priština nastavljaju da guraju velikoalbansku liniju, bez obzira na to čime maskiraju svoje planove.

Albanske zastave (Foto: Jutjub)

Rusko Ministarstvo izražava zabrinutost povodom održavanja te sednice i ističe da takvi postupci predstavljaju realnu opasnost za mir i stabilnost na Balkanu, kao i da dokumenti potpisani tokom sastanka, kao i izjave njegovih učesnika, pokreću ozbiljna pitanja.

Ne može da ne izazove zabrinutost teza o neophodnosti "brisanja granica“ između Albanije i tzv. Kosova, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva.

Podseća se da je Kosovo sastavni deo Srbije, što potvrđuje i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, i ukazuje da se slobodno tumačenje principa teritorijalnog integriteta kada je reč o suverenoj državi ne može smatrati ničim drugim osim grubim mešanjem u njene unutrašnje poslove.

Rusko ministarstvo ističe da najava takvih namera šteti procesu rešavanja kosovskog pitanja i anulira napore usmerene na pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Očekujemo jasnu reakciju međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, kojoj je Generalna skupština UN poverila misiju posrednika u dijalogu Beograda i Prištine", navedeno je u saopštenju.

Kako je NATO ostavio Srbiju na ledini, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA