Najnovije

NALAZ POTVRDIO: Policija zadržala vladiku Joanikija i sveštenike u ponižavajućim uslovima

Uprava policije je povredila ljudska prava sveštenicima, među kojima je i vladika Joanikije, a prema nalazima Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda, sveštenstvo je zadržano do 72 časa u ponižavajućim uslovima.

Vladika Joanikije (Foto: Jutjub)

To su “Vijestima” juče potvrdili iz pravnog tima sveštenika.

Slučaj se odnosi na dešavanja od 12. maja, kada je veliki broj vernika u Nikšiću proslavljao dan Svetog Vasilija Ostroškog.

U tom periodu na snazi je bila mera Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) o zabrani okupljanja u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

Zbog sumnje da su prekršili mere NKT-a, u nikšićkom Osnovnom sudu sada se sudi Joanikiju i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Draganu Krušiću, Ostoji Kneževiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću.

Prema nalazu institucije zaštitnika, državni tužilac Dejan Borojević je 12. maja naložio da se identifikuju lica koja krše mjere NKT-a, a policijski službenik je iste večeri došao da uruči pozive sveštenicima da dođu službenim vozilima u prostorije Centra bezbednosti Nikšić, a oni su “odbili da se prevezu službenim vozilima, rekavši da će doći sami sutra ujutro, u prisustvu advokata”.

U pozivima je naznačeno da u službene prostorije treba da pristupe “odmah” i policijski službenik je insistirao da tako mora i da bude.

Navodi se da je osam sveštenika pešačilo do CB Nikšić, koji se nalazi u neposrednoj blizini Eparhisjkog doma, i da su se u 22 časa javili dežurnom službeniku.

Jedan od sveštenika ubrzo je dovezen službenim vozilom do sedišta CB-a.

U izveštaju institucije zaštitnika se dalje konstatuje da je sveštenicima određeno tužilačko zadržavanje u trajanju do 72 časa, ali da dva sveštenika nisu imali adekvatan smeštaj, zbog većeg broja zadržanih u odnosu na ukupni kapacitet prostorija za zadržavanje.

U prostoriji je bilo sedam kreveta

“Jedan od podnosilaca pritužbe, tokom sveg vremena zadržavanja, odnosno tri dana, nije imao svoj krevet, nego je bio u mogućnosti da legne samo onda kada bi mu neko od drugih zadržanih lica ustupio svoje mesto na izvesno vreme, pa je isti usled nedostatka sna i nemogućnosti odmora bio izložen fizičkom iznurivanju i poniženju”, navodi se u zaključcima zaštitnika u koje su “Vijesti” imale uvid.

U zaključcima se ističe i da su i ostali trpeli slične posledice za vreme koliko su mu ustupali svoje mesto, jer su bili smešteni na stolicu koja se nalazi ispred prostorija za zadržavnje, gde je prostorija koju koriste policijski službenici.

Osim toga, došlo je do pogoršanja hroničnih zdravstvenih tegoba jednog sveštenika.

U mišljenju zaštitnika ljudskih prava se navodi da je taj sveštenik u nekoliko navrata odvožen u tamošnju Opštu bolnicu radi ukazivanja medicinske pomoći, a dan kasnije je i hospitalizovan.

“Od trenutka kada je od strane policijskih službenika doveden u prostorije CB Nikšić, pa do hospitalizacije sutradan, imenovani je bio u potpunosti lišen sna, budući da je na raspolaganju imao isključivo stolicu, što je izazavao duševne patnje i osećaj poniženosti. Neadekvatni uslovi smeštaja su ga nesporno ugrozili i fizički”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se konstatuje i da je sveštenik očigledno pretrpeo patnju većeg intenziteta od drugih, što je rezultiralo njegovom hospitalizacijom.

Iz institucije zaštitnika su istakli da su službenici nikšićkog CB-a preduzeli sve radnje kako bi pomogli svešteniku i obezbedili mu medicinsku pomoć. Generalno neadekvatne uslove u prostorijama za zadržavanje, kao i prostorijama koje koriste policijski službenici, utvrdio je ombudsman u godišnjim izveštajima Nacionalnog preventivnog mehanizma i prilikom obilazaka u prvoj polovini ove godine.

Prema stavu Evropskog suda za ljudska prava, ponižavajuće postupanje je ono koje „kod žrtve izaziva osećanje straha, očaja ili manje vrednosti, koja žrtvu mogu da ponize ili unize“.

Kod ponižavjućeg postupanja naglasak je na subjektivnom osećaju straha, očaja ili inferiornosti žrtve.

UP da vodi računa o smeštaju, ODT o vremenu zadržavanja

Zamenica zaštitnika Zdenka Perović dala je preporuke Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu.

Preporuka UP je da se lica lišena slobode i zadržana smeštaju isključivo u skladu sa predviđenim kapacitetima, ali i da u svom budućem postupanju građane poziva radi prikupljanja obaveštenja u potpunosti u skladu sa Zakonom.

Institucija zaštitnika takođe je utvrdila da ni pozivanje sveštenika u službene prostorije CB-a radi prikupljanja obaveštenja od građanina, nije obavljeno u potpunosti skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Po uručivanju poziva, sveštenicima je saopšteno da odmah pođu u zgradu CB službenim vozilima.

Uprkos tome što je policijskom službeniku više puta poručeno da će sva pozvana lica u pratnji advokata doći sutra ujutro, službenik CB je insistirao da dođu odmah, navodeći da je dobio takvu naredbu od pretpostavljenih.

Zaštitnik ukazuje da ovakvo postupanje policijskih službenika nije u skladu sa odredbama ZKP-a, jer zakonska odredba jasno ukazuje da se građaninu mora prethodno omogućiti da se sam odazove na poziv.

ODT-u se preporučuje da u rešenju o zadržavanju, vreme od kad se ima računati početak zadržavanja određenog lica, uračuna sve vreme koje je to lice prethodno provelo u službenim prostorijama UP.

Analizirajući vreme zadržavanja imenovanih, zaštitnik je uvidom u službenu evidenciju našao da su sveštenici pristupili čitava dva sata ranije u odnosu na vrijeme koje je tužilac, u rešenju o zadržavanju, označio kao vreme od kad se ima računati početak zadržavanja.

“Međutim, podnosioci pritužbe nisu mogli svojevoljno da napuste službene prostorije, od momenta kad su pristupili u CB Nikšić, što znači da su u tom momentu faktički bili lišeni slobode. S tim u vezi, postupajući tužilac je morao o tome povesti računa i u rešenju o zadržavanju, kao tačno vreme od kad se ima računati početak zadržavanja, uračunati i vreme koje su podnosioci pritužbe prethodno proveli u CB NK iste večeri, neposredno pre nego što je rešenje o zadržavanju doneto”, navodi se u mišljenju.

Koji deo Kosmeta Edi Rama želi da prisvoji, a šta nudi Srbiji, saznajte OVDE.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube