Najnovije

PUTIN ŠALJE VAKCINU ZA SRBIJU: Naša država će biti prva zemlja u Evropi kojoj će Rusija poslati cepivo

Srbija će biti među prvim zemljama u Evropi koja će dobiti rusku vakcinu protiv koronavirusa, a koja se trenutno nalazi u završnoj fazi ispitivanja i uskoro ulazi u masovnu proizvodnju.

Ilustracija (Foto: pixabay. com/ Pravda)

Ovu važnu vest predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preneo je danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Ruski diplomata juče je na sastanku u Predsedništvu Srbije detaljno izvestio Vučića o svim detaljima i fazama izrade ruskog cepiva protiv kovida-19.

Računamo na Moskvu

Ambasador Bocan-Harčenko preneo je važnu poruku predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da naša zemlja može da računa na pomoć Rusije u borbi protiv korone, što je potvrđeno i u zvaničnom saopštenju iz Vučićevog kabineta izdatom neposredno posle sastanka.

- Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su o rezultatima borbe protiv zarazne bolesti kovid-19 u dvema zemljama. Ambasador Bocan-Harčenko obavestio je predsednika Vučića o napredku koji stručnjaci u Rusiji ostvaruju u razvoju vakcine protiv koronavirusa, a koja će da bude dostupna i građanima Srbije. Dvojica sagovornika su se saglasile da bez odgovarajuće vakcine čovečanstvo neće nadvladati ovu zaraznu bolest - navodi se u saopštenju.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja koja je zvanično registrovala vakcinu protiv koronavirusa, Vakcina nosi naziv "Sputnjik V", a razvio ju je Istraživački centar Gamalej.

Kako je juče zvanično saopštio direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dimitrijev, već krajem ovog ili početkom sledećeg meseca vakcina bi mogla da uđe u masovnu upotrebu, najpre u Rusiji, a onda i na Bliskom istoku.

Pomenuta vakcina testirana je i u Belorusiji, a pokrenuta su i ispitivanja na ljudima i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se očekuje da u bliskoj budućnosti ispitivanja započnu i u Venecueli.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je ranije da naša zemlja vodi intenzivne razgovore sa nekoliko zemalja o nabavljanju vakcie i da će biti među prvima u Evropi koja će nabaviti lek kada se on bude pojavio.

Kako je istakao, doza vakcine će koštati između 20 i 30 dolara, ali će se potruditi da vakcina bude besplatna za naše građane.

Da li nas Krizni štab danima laže ili preventivno plaši pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA