Najnovije

SRBI IZLAZE IZ VLADE AKO NE BUDE ZSO: Predstavnici našeg naroda sa KiM poslali jasnu poruku prištinskim vlastima

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM.

Bez ZSO moguće da Srbi napuste prištinske insititucije (Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju)

Odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, posle sastanka.

To je jedan od pet zaključaka, posle izjava iz Prištine koje idu u tom pravcu, te neangažovanja Brisela po pitanju poštovanja dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013.

Petković je istakao da je formiranje ZSO strateški interes Srba na KiM i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda.

Petković je napomenuo da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu.

"Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM", rekao je Petković.

Srbi na KiM zabrinuti zbog sve češćih napada

Srbi sa Kosova i Metohije, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive, jer su zabrinuti zbog sve češćih napada na njih, njihovu imovinu i svetinje, a posebno na decu.

To je jedan od dogovora na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosmeta i direktora vladine Kancelarije za KiM, a posle niza napada na Srbe u južnoj pokrajini.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da je na sastanku izraženo i zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa institucijama Beograda na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prišinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce tog zločina.

"Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja", istakao je Petković.

Takođe, preneo je da su Srbi sa KiM zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće bezrezervno da podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske interese na Kosmetu.

"Srbi sa KiM imaju apsolutno poverenje u predsednika Vučića i njegovu nepokolebljivost u borbi za srpski narod u pokrajini, a naročitu zahvalnost duguju donedavnom direktoru Kancelarije Marku Đuriću, kao ključnom akteru te borbe, koju će nastaviti i sa pozicije ambasadora Srbije u SAD", rekao je Petković.

On je dodao da je posebna zahvalnost iskazana zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na KiM, u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda u pokrajini jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.

Petković: Pred Lajčakom težak posao,2.727 dana bez ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je pred Miroslavom Lajčakom težak posao, jer, kako kaže, Priština jasno stavlja do znanja da ne želi da ispuni dogovoreno i da joj ne treba kompromis sa Beogradom.

Petković podseća da ni posle 2.727 dana od preuzimanja obaveza iz Briselskog sporazuma nije uspostavljena Zajednica srpskih opština (ZSO), a da je Srbija ispunila sve što je dogovoreno iz tog sporazuma.

''Svima je jasno da bez Beograda nema rešenja i zato je važno da nastavimo da razgovaramo. To da Priština ne uspostavlja ZSO, da na Ustavnom sudu poništavaju 22 od 23 principa i ostavljaju "ljušturu", koja je manje od nevladine organizacije, tako niko ne može da se ponaša sa Srbijom i srpskim narodom'', naglasio je Petković.

"Ako sve ono što se dogovorimo, treba posle da bude poništeno u Prištini, time je Priština pljunula na samu EU, koja je odgovorna za sprovođenje svega što je dogovoreno", rekao je Petković posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, kojem je prisustvao i doskorašnji direktor Kancelarije Marko Ðurić.

Petković je kazao da je u interesu Beograda da pregovara sa Prištinom ''koliko god da je teško'' i da na taj način brani srpski narod na KiM, kao i da čini sve da ga zaštiti i obezbedi mu budućnost u južnoj pokrajini.

"Zato Albanci neće dijalog. Hoti kaže zašto da pregovaraju kad svakim novim danom u Briselu postoji mogućnost da se dođe do kompromisa. On jasno kaže da njima kompromis ne treba'''', naveo je Petković.

Dodao je da se nada ''zdravom razumu'' i da će Priština shvatiti da samo u razgovoru sa Beogradom može doći do rešavanja kosovskog čvora i uz postizanje kompromisnog rešenja.

Đurić: I sa buduće pozicije radiću za srpske interese na KiM

Dosadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da će i sa buduće pozicije, ambasadora Srbije u SAD, nastaviti da radi na očuvanju srpskih interesa svuda gde naš narod živi, a posebno na KiM.

Đurić je istakao da nema sumnje da su pred Beogradom teška vremena kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, a naročito što, navodi, Priština pokušava na sve načine da uništi dijalog i izbegne osnivanje Zajednice srpskih opština.

Ističe da Priština na taj način samo "zakopava" pokušaje da se odnosi između Beograda i Prištine normalizuju.

Novoimenovanom direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću poručio je da će "naslediti" Srpsku listu, 10 srpskih gradonačelnika, 10 poslanika koji, kako kaže, govore "jednim državnim srpskim glasom", 2.470 porodica koje su zahvalne za rešeno stambeno pitanje, renovirane škole, bolnice, ali će, ističe, naslediti i mnoga nerešena pitanja.

Istakao je da će ta nerešena pitanja zahtevati njegovu pomoć i veliku pažnju, ali će, kaže Đurić, Petković naslediti i prijatelje na KiM koji će mu pomoći da ta pitanja rešavaju zajedno.

Pozvao je Srbe sa KiM da podrže Petkovića na novoj funkciji i dodao da je on pet godina deo tima Kancelarije za KiM i srpski rodoljub koji razume sve probleme naroda na KiM.

"Petković je pokazao da nije lenj i da je u stanju da ode do najudaljenije srpske enklave gde postoji problem, da sagleda problem, da ga reši i da kroz institucije prati rešavanje problema", rekao je Đurić.

On se na sastanku u Beogradu pozdravio sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i dodao da su to ljudi sa kojima je, kaže, osam godina delo veliku borbu za očuvanje intresa srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Poručio je da će to činiti i dalje, sa nove pozicije, jer za njega, kaže, svaki naš čovek na KiM nije običan, već dragocen.

Rakić o napuštanju institucija: ZSO za nas znači život

Ukoliko međunarodna zajednica ne sprovede Briselski sporazum, potpisan 2013. godine, Srbi na KiM će ozbiljno razmotriti, ne da li će, nego kada će napustiti sve institucije, od lokalnog, do centralnog nivoa, izjavio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

"Ovo nije bes, nije pretnja, to nama znači život", rekao je Rakić novinarima nakon sastanka Srba sa KiM sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Rakić je naveo da je ZSO trebalo da bude formirana 2013. godine, a da se, kaže, čuje da će biti formkirana ali sa ingerencijama nevladine irganizacije, na šta Srbi na KiM ne pristaju.

"To ne želimo, jer nam ne garantuje nikakvu bezbednost. Želimo da se implementira ono što je dogovoreno u Briselu, puna odgovornost i nadzor iz određenih oblasti - zdravstva, prosvete, prostornog planiranja katastra", rekao je Rakić.

Rakić je dodao da su Srbi 2013. godine izašli na izbore jer im je, kaže, neko garantovao da će bit formriana ZSO, a danas, sedam godina kasnije, još smo na početku.

Tada su ih, kaže, kritikovali oni političari koji sada kritikuju "sve živo", koji su napadali i pokojnog Olivera Ivanovića.

On je istakao i da se ne sme zloupotrebljavati ubistvo Olivera Ivanovića i da Srbi sa KiM žele da se što pre otkriju počinioci i nalogodavci, a ne da nepravedno optuženi, bez dokaza, sede u pritvoru.

Da li nas Krizni štab danima laže ili preventivno plaši pročitajte OVDE.

Izvor: Kancelarija za KiM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA