Najnovije

LAŽNI PREMIJER I PREDSEDNIK DA SE IZJASNE: Zahtevi specijalnom sudu su neosnovani i beskrupolozni

Strane uključene u taj zahtev za izmenu člana o zakona o Specijalnom sudu kojim bi bio produžen mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca, kao i kosovski premijer i predsednik Avdulah Hoti i Hašim Tači, imaju rok do 19. oktobra da se izjasne o tom amandmanu.

Hašim Tači (Foto: president-ksgov.net)

Prištinski portal navodi da je kosovski predsednik Hašim Tači je 24. avgusta poslao kosovskoj skupštini predlog za izmenu jednog člana koji se odnosi na rad Specijalnog suda, a koji ima za cilj produžetak mandata Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca dok Savet Evropske unije ne objavi kraj mandata, u konsultaciji sa lažnom Vladom Kosova.

Taj amandman je skupština 18. septembra predala predsedniku Specijalizovanih veća.

U dokumentima piše da je predsednica tzv. kosovskog parlamenta Vjosa Osmani tražila mišljenje od Ustavnog veća Specijalnog suda da li taj amandman krši osnovna prava i slobode zagarantovane Ustavom.

Međutim, kako se navodi, to pitanje je i dalje na čekanju. Ustavno veće u Specijalnom sudu je odlučilo da stranama uključenim u taj zahtev traži da podnesu pisane podneske ili dodatne informacije u vezi sa amandmanom i zakonitostima.

Takav zahtev je predat i lažnom premijeru tzv. Kosova Avdulahu Hotiju, koji, dodaje se, zajedno sa gore spomenutim stranama, ima rok do 19. oktobra da preda podnesak.

- Sa te strane i s obzirom da pozadinu zahteva organa koji mogu biti zainteresovani za ovaj postupak (vidi stavove 1, 4 i 8), Veće smatra da treba da se obrati sledećim organima sa zahtevom da oni podnesu pisane podneske, ukoliko to žele, o prihvatljivosti zahteva: predsedniku Kosova, visokom predstavniku Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku / zameniku predsednika Evropske komisije, premijeru Kosova i šefu Euleksa na Kosovu - piše u dokumentu.

Najkonkretniji zahtev je upućen Tačiju, od koga je Ustavno veće tražilo da do 19. oktobra iznese svoje obrazloženje o predloženom amandmanu.

Od strana je takođe traženo da dokumenti budu što racionalniji, razumljiviji i ne duži od 10 strana.

Kako se navodi, iako Ustavno veće u Specijalnom sudu nije tražilo mišljenje ili podnesak Specijalnog tužilaštva, tužilaštvo je zatražilo da to i učini.

U dokumentu se takođe opisuje obrazloženje Specijalnog tužilaštva o tome zašto treba da bude deo tog slučaja.

- Specijalizovano tužilaštvo je 6. oktobra 2020. tražilo dozvolu za podnošenje argumenata o prihvatljivosti i osnovanosti zahteva. Specijalizovano tužilaštvo je direktno zainteresovano i pogođeno amandmanima ovog člana. Amandman ovog člana je direktno povezan sa radom tužilaštva. Specijalizovano tužilaštvo ima obavezu da poštuje prava i slobode definisane u Poglavlju 2 Ustava - ističe Specijalizovano tužilaštu u Hagu u zahtevu za davanje mišljenja o amandmanu koji je predložio Tači.

Taj zahtev je prihvatilo Ustavno veće Specijalnog suda i dalo rok do 19. oktobra za dostavljanje mišljenja i dokumenata, ne duži od 10 strana.

Ono što ostaje da se vidi je kakvo će mišljenje dostaviti pravna kancelarija lažnog predsednika i premijera tzv. Kosova. Prema dokumentima, kako se navodi, kosovski premijer nije dužan da dostavi mišljenje.

Nakon podnošenja svih podnesaka, očekuje se da će Ustavno veće Specijalnog suda doneti odluku o amandmanu koji je direktno povezan sa mandatom te institucije.

Makron oštro napada doskorašnje partnere! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA