Najnovije

STOTINE HUTA OSLOBOĐENO: Kraj zarobljeništva

Dvoje državljana SAD koje su kao taoce držali Huti, militantna grupa iz Jemena, pušteni su na slobodu. NJihovo oslobađanje deo je razmene u kojoj je više od 200 pristalica te grupe vraćeno na Bliski istok, prenosi Vol Strit DŽornal pozivajući se na navode zvaničnika SAD i Saudijske Arabije.

Huti (Foto: Jutjub)

Avion kraljevskog vazduhoplovstva Omana u kome su se nalazili državljani SAD i posmrtni ostaci trećeg, poleteo je iz Sane, prestonice Jemena nekoliko sati nakon što su u zemlju vraćeni militanti koji su godinama bili zaglavljeni u Omanu.

Dogovor je omogućio oslobađanje humanitarke Sandre Loli koju su Huti držali zarobljeni oko godinu dana, biznismena Mikaela Gidade, izjavio je Kaš Patel, zamenik pomoćnika predsednika SAD Donalda Trampa koji je radio na postizanju dogovora.

Sporazumom je omogućeno vraćanje i posmrtnih ostataka Bilala Fatina, terćeg državljanina SAD koga su Huti držali u zarobljeništvu.

Američki zvaničnici pružili su samo ograničene informacije o troje Amerikanaca, ali su saopštili da su hitno radili na osiguranju sporazuma, jer je zdravlje Lolijeve bilo ugroženo. Sporazum obuhvata i isporuku medicinske pomoći za Jemen.

Saudijski zvaničnici izjavili su da su nevoljko podržali dogovor, za koji smatraju da će omogućiti desetinama militanata obučenih za rukovanje naprednim bespilotnim letelicama i raketama da se vrate u borbenu zonu.

Kaš Patel je napomenuo da su SAD radile na tome da Huti koji se vraćaju u Jemen ne predstavljaju veliki rizik.

Zvaničnici Huta opisali su razmenu kao "uslugu za uslugu" i naveli da se iz Omana vraćaju jemenski studenti i civili ranjeni tokom rata. Prema njihovim navodima u sredu se letovima iz Omana vratilo 240 ljudi.

Tu vest na Tviteru je podelio i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel.

"Važne vesti. Još oslobođenih državljana SAD", poručio je Grenel i zahvalio se na tome predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Granatiranje Azerbejdžanskih položaja možete pogledati OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA