Najnovije

SVI PROTIV SVIH: Zašto opozicija nikako ne može zajedno!

Restrukturiranje opozicije ili borba za sitno parče kolača koje im je prepustila vlast oličena u liku Aleksandra Vučića - iz kojeg god ugla posmatrali trenutnu situaciju na opozicionoj sceni, jedna stvar je sigurna: neusaglašenost protivnika režima ne ohrabruje birače koji nisu naklonjeni Srpskoj napredoj stranci, ocenjuju sagovornici domaćih medija.

Mirni protest opozicije ispred Skupštine. (Foto: Jutjub)

Različita mišljenja o ujedinjenju , javne debate da li među opozicionarima postoje oni koji “rade za Vučića”, suprostavljeni stavovi kad je reč o pregovorima sa predstavnicima vlasti, insistiranje na podelama ustavljenim za vreme bojkota, samo su neke od tački spoticanja između opozicionih aktera.

Tezu da je u opoziciji trenutno borba za prevlast, ranije je u javnosti izneo izvršini direktor CESID-a Bojan Klačar.

On objašnjava da bolja pozicija unutar opozicionog korupusa podrazumeva i bolju pregovaračku platformu za onu stranku koja se izbori da postane vodeća opoziciona snaga. Kako, kaže, zbog toga i prisustvujemo sve češćim sukobima između stranaka.

“To znači da su preskočeni određeni koraci i da je unutar opozicije počeo razgovor o kolonama, a da nisu rešili neke stvari koje bi tome trebalo da prethode. Pre svega, moralo je da dođe do ukrupnjavanja i da se broj političkih stranaka i organizacija svede na meru koja bi mogla da odgovori potrebama jedistvenog opozicionog nastupa”, ističe on.

Klačar navodi da je još uvek niska spremnost da se prevaziđu razlike između političkih aktera, iako one uglavnom nisu velike.

“Uzrok tome leži u lošim međuljudskim odnosima i u narcizmu malih razlika. Najveći je problem što mi i dalje govorimo o 15 ili 20 stranaka koje se deklarišu kao opozicija”, poručuje Klačar, uz opasku da opozicija ne mora nužno da se ujedini, ali da mora da se usaglasi oko ključnih pitanja:

“Oni moraju da prihvate da se ne slažu oko svih stvari i da to ne sme biti predmet stalnih unutaropozionih prepucavanja. Čak i ako te rasprave moraju da postoje, bilo bi dobro da one budu van očiju javnosti”.

Hajrić: Opozicija se restrukturira od kad je SNS na vlasti

S druge strane sociolog Dario Hajrić, navodi da je opozicija u fazi restrukturiranja od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, ali da to nije neobično.

“Ako stalno pokušavate da smenite vlast i nikako vam ne ide, onda gledate da redefinišete svoj način delovanja ne bi li došli do uspeha. Sigurno bi bilo bolje da je manje borbe između opozicionara za bolju poziciju, međutim svi ti akteri su veoma dugo na političkoj sceni i dobro se poznaju. NJima je njihova sujeta, nažalost, veoma bitna”, poručuje Hajrić i dodaje da obezbeđivanje bolje pozicije za trenutak kad će Srpska napredna stranka pasti sa vlasti trenutno u fokusu svih aktera.

“Pitanje je kad će se to desiti. Mnogo bi bilo bolje da se opozicija suzdrži od međusobnog prepucavanja i insistiranja na razlikama, ali ne možemo baš ni očekivati da između njih nema problema te vrste. Posledica takvih odnosa leži u činjenici da su svi oni veoma dugo na opozicionoj sceni i njihovi odnosi su najvećoj meri opterećeni zajedničkom istorijom. Jednostavno, to je bagaž ljudi koji se veoma dugo bave politikom”, zaključuje Hajrić.

Iran pretrpeo strahovit napad! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA