Najnovije

ĐORĐE MAMULA EKSKLUZIVNO ZA PRAVDU: Ovi dani i stanje stvari

„Oni koji mi ne veruju, neka se sete iskustva Srbije  i 5. oktobra. Sa mafijom nema kohabitacije.“ - Nebojša Medojević

Đorđe P. Mamula. (Foto: Pravda)

Piše: Đorđe Mamula

Ursula von der Lajen, predsednica Evropske komisije, izjavila je da do širenja EU neće doći za niz godina. Ništa nije novo rekla i o tome se više razmišlja. Nema priče o dobijanju datuma. Prema pisanju EU štampe, korupcija na godišnjem nivou tamo iznosi 120 miljiardi evra na godišnjem nivou. Miroslav Lajčak, visoki funkcioner EU je podsetio da je prošlo vreme kada su i kako su Bugarska i Rumunija  primljene u Uniju. Ovde dobro znamo da su ušle zbog toga što se graniče sa Rusijom, a prepreka nije bila i to što je Bugarska imala 150 nerasvetljenih profesionalnih ubistava. Za takve države je nekadašnja socijalistička Jugoslavija bila Evropska Unija.

U Hrvatskoj, po prijemu u EU  živnula je desnica, položaj Srba je i dalje težak,  rizičan.  Hrvatska  nije otvorila poglavlje  o pravosuđu, dakle bez reformi pravosuđa je  primljena  u EU. Jednim delom  u Hrvatskoj je manje više na delu  „ustaštvo sa  ljudskim licem“. Godine 1997.g. Slavko Goldštajn je o Hrvatskoj napisao kljigu „1941. godina koja se vraća“.  I jednim delom se vratila. Nemački poltički razlozi  i korist su  doveli do prijema  Hrvatske u tu familiju. A i ko da se suprostavi  Nemačkoj, u tadašnjoj i sadašnjoj ravnopravnosti.

U Sloveniji, članici EU, najveća  manjina, Srpska, nije priznata  kao manjina. Italija ima jaku desnicu koja  je po dolasku na vlast odmah htela ministarstvo unutrašnjih poslova. Mađarska, Poljska,  Češka i Slovačka (Višegradska grupa, od 1.maja 2004.g. su u EU) sa svojim vladama nepodsećaju na EU iz  boljih vremena De Gola, Vili Branta, Čerčila ili Bruna Krajskog. U ekonomskom pogledu su iza bogate Slovenije i imaju status pobunjenika.

Evro   je od početka  politički projekat, a ne finansijski.  Takođe je sve jasnije da Španiju ne razbija Katalonija, već  evro. A i u evrozoni je sve teže.

Danas bar polovona država EU koje bi odlučivale  o prijemu drugih u EU, pa i  Srbije, neispunjavaju uslove koje su ispunile u trenutku prijema.
Do jučerašnja Crna Gora Mila Đukanovića je  blizu  približavanja  vratima EU. Nije bila prepreka ni to  što je  u poslednje dve godine američka DEA, naglo postala uspešna. Zaplenjeno je nekoliko tovara kokaina na Atlanskom  okeanu, kako je  o tome  pisala domaća štampa, ali  i štampa u EU. Onda je pre nekoliko meseci opozicija u parlamentu Crne Gore primetila da više nema novca u državnoj kasi. A litije su uveliko tekle ne samo kao  velike, dnevne, povorke vernika sa molitvama i crkvenim zastavama, već i kao vid pasivnog otpora koji vlast nije slomila, ali je zube polomila, da parafraziram NJegoša.

Demokratski front je izneo podatke o mega kriminalu za poslednjih 30 godina u Crnoj Gori ali su uslovi za EU  bili ispunjeni.
Protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti i svojoj bojazni je progovorio hercegovački Hodža;

Majk Pompeo u svom izveštaju;

Izveštaj Stejt dipartmenta;

Vaseljenski patrijarh:

Papa;

Pravna služba Skupštine Crne Gore;

Onda je bilo više prigovora povodom litija i Bogosluženja u hramovima širom Crne Gore, kao i govora Mitropolita crnogorsko primorskog, zahumskog i skenderijskog gospodina Amfilohija Radovića i episkopa nikšićko- budimljanskog, gospodina Joanikija,  da je u Crnoj Gori na delu Pravoslavna DŽamahirija, mračni srednji vek, delovanje popova koji preuzimaju vlast.

Lajoš Tekeš, protestanski episkop se pobunio protiv rumunskih vlasti tvrdeće da je njemu zapovednik Bog i da ga vlast ne može iseliti. Sukob sa vlašću je doveo do većeg broja poginulih protestantskih vernika i on je pobedio. Postao je poslanik, kao episkop u Narodnoj Skupštini Rumunije, nastavljajući politiku odvajanja Transilvanije od Rumunije kao lider radikalnih mađarskih secesionista. Godine 2013. je bio potpredsednik evropskog parlamenta,  što bi mogao biti primer za ugled.

Engleska kraljica je istovremeno i poglavar Anglikanske crkve. Švedski kralj je takođe i poglavar švedske Protestanske crkve, dok je predsednik Francuske deli verski presto sa Urhijevskim biskupom.

U pogledu mešanja Srbije u unutrašnje  odnose  u Crnoj Gori, valja  podsetiti da se Milo Đukanović  javno hvalio da je bar tri vlasti u Srbiji smenio: Đinđićevu, Koštunicinu i Tadićevu,  a aludirao je  na Tomislava Nikolića u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, da bi neko iz Šumadije mogao biti predsednik Srbije.  Drugi  kandidat  je bio Boris Tadić.

Da se  ne govori o tome  da je Vukašin Maraš postavio  crnogorske obaveštajce po Srbiji, jer je svojevremeno taj zanat ispekao  u  Auto Moto Savezu Jugoslavije.

Eto, ovi dani i stanje stvari.

Doktrina nesvrstanih u kontekstu novog Hladnog rata! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA