Najnovije

ZAŠTO NAŠA DRŽAVA NAORUŽAVA PROTURSKE TERORISTE?! U ruke Jermena pao srpski teški mitraljez M02 “Kojot”

Nagorno Karabah/Arcah: Jednice Vojske Arcaha (oružane snage nepriznate Republike Nagorno-Karabah) zaplenile su teški mitraljez Zastava M02 „Kojot“. Što se tiče lokacije najverovatnije se radi o delu fronta oko g.Hadrut. Lokalni mediji pretpostavljaju da je ovo oružje došlo zajedno sa najamnicima iz Sirije ili Libije.

Teški mitraljez Zastava M02 „Kojot“ (Foto: Jutjub)

U borbama tokom noći i jutra 13/14.10 zauzeto je nekoliko otpornih tačaka azerbejdžanske armije sa velikom količinom pešadijskog naoružanja. Tom prilikom je u ruke boraca Vojske Arcaha pao i teški mitraljez srpske proizvodnje Zastava M02 „Kojot“. Lokalni mediji pretpostavljaju da je ovo oružje došlo zajedno sa najamnicima iz Sirije ili Libije.

Primarna svrha ovog oružja je neutralizacija ili uništavanje žive sile ili lako oklopnih vozila na kopnu i vodi na razdaljinama do 2000 metara. Može se koristiti i za dejstvo protiv ciljeva u vazduhu. „Kojot“ ima postolje postavljeno na stabilni tronožac, a može se integrisati i na obrtnu turelu koja se nalazi na oklopnom vozilu.. Stativ omogućava prilagođavanje različitim terenima. Mitraljez je opremljen pištoljskim rukohvatom i amortizerima u kundaku. Ovi primarni sklopovi omogućavaju motraljezu da ostvari veoma preciznu vatru. Nišanjenje se vrši mehaničkim ili optičkim nišanom. M02 dejstvuje bez zastoja u svim okruženjima.

Cev mitraljeza M02 „Kojot“ je dobijena hladnim kovanjem, što garantuje njenu trajnost i postojanost. Unutrašnjost cevi je hromirana, što pruža nepromenjene balističke karakteristike za nekoliko hiljada ispaljenih metaka. Cev se može vrlo brzo i lako demontirati sa mitraljeza, i zameniti novom, koja se nalazi u rezervnom alatu i priboru. Tokom gađanja, čaure se izbacuju unapred, što povećava sigurnost strelca i ljudi koji se nalaze u neposrednoj blizini vozila U ekstremnim vremenskim uslovima položaj regulatora za protok gasova obezbeđuje adekvatan protok, što oružju obezbeđuje visok nivo pouzdanosti..Kada su uslovi ekstremni, položaj regulatora protoka gasa može obezbediti adekvatan protok gasa, tako da će mitraljez uvek funkcionisati pouzdano.

Mitraljez se puni pomoću redenika. U rezervnom alatu i priboru mitraljeza nalaze se redenici i municijske kutije za prenos redenika, kapaciteta 60 metaka. Skrivač plamena na kraju cevi raspršuje užarene barutne gasove i smanjuje bljesak prilikom dejstva, što umanjuje šanse za otkrivanje mitraljeza na vatrenom položaju.

Zastava M02 „Kojot“ je teški mitraljez kalibra 12,7x108mm ili .50 Browning, razvijen i proizveden u fabrici Zastava oružje na osnovu ruskog teškog mitraljeza „Kord“. Formira se postavljanjem mitraljeza M87 na kolevku, pričvršćenu za tronožno postolje. Praktična brzina gađanja mitraljeza M02 je preko 700 metaka u minuti, a maksimalni efikasni domet do 2.000 m protiv zemaljskih ciljeva i 1.500 m protiv ciljeva u vazduhu.

Šta je Turska testirala, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA