Najnovije

DA LI ĆE OVAJ PODUHVAT USPETI DA ODBRANI EVROPU?! Evo kako izgleda "zaštita od invazije azijatsko-subsaharskih elemenata" (FOTO/VIDEO)

Grčka je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 km i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački tzv. Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom. Projekat će biti završen u aprilu 2021. i po visini prevazilazi druge ograde u Evropi i na granici SAD i Meksika.

Granica Grčke i Turske (Foto:geetha.mil.gr)

"Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osećaju sigurnije" rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu. 

Radovi vredni 63 miliona evra podrazumevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke. Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava. 

Grčka armija počela da instalira neprelaznu barijeru na državnoj granici sa Turskom. Ona se sastoji od zida visine 5...

Posted by Borbeni Efektivi on Subota, 17. oktobar 2020.

Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije.

Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama. 

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim delovima helenske republike. 

Evros je u februar i martu 2020. bio poprište nezapamćene bezbednosne i humanitarne krize. Nezadovoljna politikom EU Ankara je odlučila da otvori granicu za izbeglice i migrante, pomažući im da dođu do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbeglica.

Incidenti su kulminirali razmenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica i migranata iz Sirije i drugih delova Azije i Afrike. 

Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice. Pored snaga Fronteksa u Evros su aprilu po prvi put upućene elitne specijalne policijske jedinice više zemalja EU o čemu je Balkanska bezbednosna mreža detaljno izveštavala. 

NATO šalje Hrvate na Kosovo i Metohiju! Više o tome OVDE!

Izvor: balkansec.net
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA