Najnovije

VULINU MUP, SPS OSTAJE U NEMANJINOJ? Foto-finiš sastavljanja nove vlade

Vrh naprednjaka sutra će, na sednici Predsedništva stranke, konačno prelomiti kako će izgledati buduća vlada i da li će i ko od partnera SNS biti deo vladajuće koalicije.

Vlada Srbije (Foto: Jutjub)

Prema pisanju Novosti, za sutra u osam sati Brnabićeva je zakazala konsultacije sa liderima SPS i JS, Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom, a sat kasnije uslediće i razgovor sa predsednikom SPAS Aleksandrom Šapićem.

Sa spiskom kandidata za buduće ministre, koji je "skrojila" premijerka Ana Brnabić, za sada je, tvrde naši izvori, upoznat samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Za sada se zna, a to je potvrdila i mandatarka, da će u njenom novom kabinetu biti oko 50 odsto žena, kao i da će, kako je predložio šef države, biti formirana dva nova resora - za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, deci i demografiji.

Kako list navodi, najveće je vaganje oko resora sile, a u političko-bezbednosnim krugovima se spekuliše da bi tu moglo da bude najvećih iznenađenja, odnosno rokada ministara. Dosadašnji šef u resoru odbrane Aleksandar Vulin više neće biti na toj funkciji, a na njegovom mestu "viđen" je Nebojša Stefanović. Iako se spekulisalo da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova mogao bi da preuzme direktor BIA Bratislav Gašić, kako saznajemo, on neće menjati adresu. Naime, najrealnija je opcija da Stefanović i Vulin "zamene" mesta, odnosno da Vulin preuzme policiju.

Mediji i politička čaršija do sada su sastavili više vlada, s tim što su neki od aktuelnih ministara viđeni u većini tih kadrovskih slagalica. To su Siniša Mali, Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović.

Navodno bi i socijalisti trebalo da budu deo i buduće vlasti, s tim što bi umesto pet, sada mogli da dobiju tri ili samo dva resora (Dačić diplomatija i Antić energetika). Ta matematika zavisiće od odluke da li u Nemanjinu 11 ulazi i SPAS. Ipak, opcija da Šapić bude deo vladajuće koalicije za sada ima manje šanse.

Kao nova lica u Nemanjinoj pominjani su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež (privreda) i Suzana Grubješić (evropske integracije umesto Jadranke Joksimović). Još nije doneta definitivna odluka da li će dosadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković preuzeti kulturu ili možda neki drugi resor. Osim Gojkovićeve, kao mogući naslednici Vladana Vukosavljevića pominju se i Aja Jung i direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan.

Kao kandidati za buduće ministre figuriraju i bivša predsednica beogradske opštine Savski venac Irena Vujović, ali i zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević. Očekuje se i iznenađenje po pitanju najavljenog ministarstva za društveni dijalog, koje prema pojedinim spekulacijama treba da dobije neko iz civilnog sektora ili iz opozicije koja je učestvovala na izborima, a nije prešla cenzus. U pojedinim krugovima najviše šansi za to mesto daje se Gordani Čomić, iz Ujedinjene demokratske Srbije, čiji su predlozi o zastupljenosti žena na izbornim listama - prihvaćeni.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija više neće voditi Rasim LJajić, ali će, po svoj prilici, resor preuzeti neko iz njegove stranke. Otvoreno je pitanje i da li će Milan Krkobabić iz PUPS i Nenad Popović iz SNP ostati u vladi, i da li će u tom slučaju zadržati ministarstva bez portfelja za regionalni i tehnološki razvoj.

Objavom sastava nove vlade trebalo bi da bude poznato i ko će biti novo rukovodstvo parlamenta, odnosno predsednik Skupštine. Kao kandidati za tu poziciju pominjani su funkcioneri SNS Vladimir Orlić, Marija Obradović, Vladimir Marinković, ali nije isključeno ni da to mesto dobije SPS.

- Sigurna sam da do petka nije bilo nikakvih razgovora o učešću SPS u novoj Vladi Srbije. Ja sam za vikend došla u Kragujevac i ne znam da li se u međuvremenu razgovaralo na tu temu - kazala je Đukić Dejanović.

Direktor Agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić smatra da će i nova vlada imati približno isti broj ministarstava, kojih je trenutno 21, jer SNS nije u situaciji da mora da zadovoljava apetite koalicionih partnera:

- SNS vladu može da formira samostalno i ne mora da čini ustupke da partnerima daje ministarska mesta ili neke druge visoke funkcije, zato i nisu potrebna brojna ministarstva.

On napominje i da ministarstva bez portfelja nisu beznačajna, navodeći da tu postoje vrlo konkretna zaduženja.

O granatiranju LNR pročitajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA