Najnovije

AZERBEJDŽAN POKUŠAO DA RAZNESE JERMENSKI GRAD: U odbrani upotrebili ruski sistem i upropastili rakete (VIDEO)

Vojska Jermenije je rasporedila ruske PVO sisteme S-300 u cilju zaštite teritorijalnog integriteta zemlje. Baku je sinoć ispalio dve rakete u pravcu jermenskog grada Abovian, u blizini Jerevana, ali je S-300 uspeo uspešno da ih presretne i uništi.

S 300 (Foto: Jutjub)

Baku je danas u ranim jutarnjim satima ispalio dve rakete u pravcu jermenskog grada Abovian, koji se nalazi u blizini Jerevana, ali je S-300 uspeo da ih uspešno presretne i uništi.  

Jermeni su prvi u svetu (izuzimajući Rusiju) koji su koristili S-300 u stvarnim borbenim uslovima iako je ovaj PVO sistem razvijen pre skoro 40 godina.

Prema vojnim analitičarima i izvorima, spekuliše se da su i rakete kojima je gađano iz Bakua bile "Točka U" ruske proizvodnje, ali ta informacija nije potvrđena.

Upotreba ruskih protivavionskih sistema S-300 je dokaz da tokom noći situacija u Jermeniji nije bila nimalo laka, već upravo suprotno - napeta, vanredna i opasna, zahtevajući adekvatnu intervenciju PVO snaga.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Turci na strani Azerbejdžana već ratovali u Srbiji i u našem komšiluku. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA